London kutsub G7 kõnelustel pikendama Kabuli evakueerimist (1)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: Zumapress/Scanpix

Suurbritannia teatas täna, et kutsub G7 riikide virtuaalkohtumisel Ühendriike pikendama evakueerimislende lääneriikide kodanike ja nende afgaani kolleegide päästmiseks Kabulist.

USA president Joe Biden on määranud õhusilla lõpuks 31. augusti, kuid jätnud ukse lahti evakuatsiooni pikendamiseks vajaduse korral.

Briti relvajõudude minister James Heappey ja teised ametiisikud ütlesid, et taotlevad G7 riikide teisipäevastel kõnelustel evakuatsiooni pikendamist, kuid tunnistasid, et oluline sõna selles on Afganistanis võimu haaranud Talibanil.

«On karm tõsiasi, et evakuatsioonilennud Kabulist saavad pärast 31. augusti jätkuda vaid juhul, kui neid juhib USA,» ütles Heappey. «Sellega, kas USA-d on võimalik veenda, peab peaminister Boris Johnson tegelema G7 homsel tippkohtumisel.»

Taliban hoiatas evakuatsioonitähtaja pikendamise eest

Talibani esindaja ütles, et rühmitus ei kavatse pikendada evakueerimiseks antud tähtaega pärast augusti lõppu, ütles Briti rahvusringhääling BBC.

Talibani esindaja Suhail Shaheeni sõnul ütles Ühendriikide president Joe Biden, et viib väed augusti lõpuks välja ja tähtaja pikendamine tähendaks Afganistani okupatsiooni pikendamist.

Shaheen hoiatas väljaviimise tähtaja muutmise tagajärgede eest, teatas BBC.

Afganistanis on endiselt tuhandeid inimesi, kes püüavad pärast Talibani võimuletulekut riigist lahkuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles