Kathy Hochul sai New Yorgi esimeseks naissoost kuberneriks

Copy
Kathy Hochul annab vannet, käsi piiblil, mida hoiab tema abikaasa Bill Hochul. Vasakul osariigi ülemkohtunik Janet DiFiore.
Kathy Hochul annab vannet, käsi piiblil, mida hoiab tema abikaasa Bill Hochul. Vasakul osariigi ülemkohtunik Janet DiFiore. Foto: Hans Pennink/AFP/Scanpix

Kathy Hochulist sai tänasest New Yorgi osariigi esimene naissoost kuberner; ta asub juhtima osariigi valitsust, mille tööd häirisid mitu kuud eelmise kuberneri Andrew Cuomo vastu esitatud seksuaalse ahistamise süüdistused.

New Yorgi lääneosast pärit demokraat vannutati ametisse New Yorgi osariigi Kapitooliumil toimunud lühikesel tseremoonial, mida juhtis osariigi ülemkohtunik Janet DiFiore.

Hochuli tõus tippametisse on ajalooline piirkonnas, kus naised on alles hiljuti hakanud meeste domineeritud poliitilises kultuuris pead tõstma.

Cuomo lahkus ametist 23. augusti keskööl, kaks nädalat pärast seda, kui oli teatanud, et astub tagasi ja loobub tagandamislahingust. Ta esitas lahkumisavalduse esmaspäeva hilisõhtul osariigi assamblee ja senati juhtidele.

Oma viimasel ametipäeval avaldas Cuomo varem salvestatud hüvastijätukõne, milles kaitses oma tegevust enam kui kümne aasta vältel New Yorgi kubernerina ja kujutas end «meediahulluse» ohvrina.

Hochul kohtub hiljem päeval seadusandlike kogude juhtidega ja peab avaliku kõne kell kolm päeval kohaliku aja järgi.

Esmakordselt on enamik New Yorgi osariigi mõjukamaid tegelasi naised, sealhulgas osariigi senati enamuse juht Andrea Stewart-Cousins, peaprokurör Letitia James ja peakohtunik DiFiore. Osariigi assambleed juhib mees, spiiker Carl Heastie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles