Saksa sotsiaaldemokraadid edestasid küsitluses Merkeli konservatiive

Copy
Saksa sotsiaaldemokraatide juht ja kantslerikandidaat Olaf Scholz.
Saksa sotsiaaldemokraatide juht ja kantslerikandidaat Olaf Scholz. Foto: Thomas Imo/photothek.net / www.imago-images.de / Scanpix

Saksa vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid (SPD) edestavad kantsler Angela Merkeli konservatiive esimest korda alates 2006. aastast, näitasid teisipäeval avaldatud küsitlustulemustest.

Ringhäälingu NTV tellimusel läbi viidud arvamusuuring näitas, et SPDd toetas 23 protsenti vastanutest, Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) ja selle Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) allianssi aga 22 protsenti.

SPD ja CDU-CSU on praegu konservatiivide juhitavas võimukoalitsioonis. Merkel astub pärast 26. septembrile kavandatud üldvalimisi ametist tagasi.

CDU-CSU liit nautis suveni tugevat juhtpositsiooni, kuid on seda kaotanud pärast konservatiivide juhi Armin Laschetiga seotud vahejuhtumeid.

Juulis nähti Laschetit naermas mitme ametnikuga ajal, mil Saksa president pidas kõne tulvaohvrite mälestuseks.

Rohelised, kes samuti aasta alguses nautisid populaarsuse kasvu, pole suutnud samuti uut hoogu saada pärast seda, kui nende kantslerikandidaati Annalena Baerbocki tabas plagiaadiskandaal.

Vaid mõni nädal tagasi oli SPD reiting küsitlustes nii madal, et paljud arvasid, et partei ei suuda jõuda järgmisse valitsusse.

Eelmisel nädalal aaga näitasid küsitlused sotsiaaldemokraatide tasavägisust konservatiividega, kes on juhtinud Saksamaad neljas koalitsioonis alates 2005. aastast, mil Merkel ametisse astus.

Reedel avaldatud küsitlus näitas, et 41 protsenti vastanutest eelistaks näha järgmise kantslerina SPD kandidaati Olaf Scholzi. Laschetit toetas vaid 16 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles