Talibani kõneisik: USA peab evakueerimised lõpule viima 31. augustiks

Copy
Sõjaväe transpordilennuk startimas Kabuli rahvusvaheliselt lennuväljalt.
Sõjaväe transpordilennuk startimas Kabuli rahvusvaheliselt lennuväljalt. Foto: EPA / Stringer / Scanpix

Islamiliikumise Taliban kõneisik teatas teisipäeval, et USA peab inimeste evakueerimise Afganistanist lõpule viima vägede lõpliku lahkumise tähtajaks 31. augustiks ning mingit ajapikendust ei anta.

Zabihullah Mujahid kutsus Kabulis korraldatud pressikonverentsil ka USA-d lõpetama afgaanidest ekspertide nagu inseneride ja arstide evakueerimise.

«Nõuame, et nad selle protsessi lõpetaksid,» ütles ta Kabulis toimunud pressikonverentsil.

«See riik vajab nende ekspertteadmisi. Neid ei tohiks viia teistesse riikidesse,» lisas Mujahid.

Mujahid esitas teisipäeval toimunud otseülekandes ka rea nõudmisi, sest USA juhitud väed kiirendavad tuhandete inimeste Kabulist väljaviimist.

Mujahid kordas rühmituse varasemat teadaannet, et Taliban ei luba USA-l pikendada vägede täieliku väljaviimise tähtaega pärast järgmist nädalat.

«Neil on lennukeid, neil on lennuväli, nad peaksid oma kodanikud ja kaastöötajad siit välja saama,» ütles Mujahid.

Talibani kõneisik püüdis pakkuda ka turvalisust, lubades, et naised võivad uuesti tööle minna siis, kui julgeolek riigis on taastatud.

«Tahame, et nad töötaks, kuid tahame, et julgeolekuga oleks korras,» ütles ta ajakirjanikele.

USA president Joe Biden avaldas lootust, et suudab pidada kinni 31. augusti tähtajast vägede väljaviimisel, kuid liitlased Euroopas survestavad teda tähtaega pikendama.

Valge Maja teatas teisipäeva hommikul, et 24 tunniga evakueeriti Afganistanist umbes 21 600 inimest.

32 USA C-17 ja viis C-130 transpordilennukit toimetasid riigist ära 12 700 inimest, veel 8900 inimest lahkus Ühendriikide liitlaste korraldatud 57 lennuga.

Kokku on USA valitsuse teatel Kabuli lennuväljalt põgenenud pea 50 000 välismaalast ja afgaani pärast seda kui Taliban üheksa päeva tagasi riigis võimu haaras.

Paljud afgaanid kardavad islamiseaduste karmi tõlgendamise kordumist, mida Taliban rakendas eelmisel võimulolekul aastatel 1996-2001, ning kättemaksu USA toetatud valitsusega koostöö tegemise eest viimasel 20 aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles