Biden: USA on 31. augustiks taandumise graafikus (1)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Yuri Gripas/Zumapress/Scanpix

USA president Joe Biden ütles teisipäeval G7 riikide juhtidele, et Ühendriigid on 31. augustiks Afganistanist taandumise graafikus, kuid koostamisel on ka varuplaanid, juhuks kui enda kehtestatud tähtaega ei suudeta järgida. Nii Prantsusmaa kui Suurbritannia olid lootnud veenda USAd tähtaega pikendama.

Valge Maja andmeil rääkis Biden konverentsikõnes, et Ühendriikide lahkumine kuu lõpuks sõltub jätkuvast koordineerimisest Talibaniga ning evakueeritavate juurdepääsust Kabuli lennuväljale.

Ühendriigid on minema toimetanud umbes 58 000 inimest, seal hulgas üle 4000 ameeriklase, alates 14. augustist ehk päevast enne seda, kui Taliban Kabuli sisenes ja võimu üle võttis.

Mitu tuhat inimest on evakueerinud ka Euroopa liitlasriigid, nagu Saksamaa ja Ühendkuningriik.

Taliban manitses teisipäeval oskustega afgaane riigist mitte lahkuma ning hoiatas USAd ja selle NATO liitlasi, et ei aktsepteeri evakueerimiste tähtaja pikendamist.

Islamiliikumise kõneisik nõudis ka, et ameeriklased lõpetaksid ekspertide, nagu insenerid ja arstid, Afganistanist väljaviimise.

«See riik vajab nende ekspertteadmisi. Neid ei tohiks viia teistesse riikidesse,» ütles talibite pressiesindaja Zabihullah Mujahid.

«Nad ei peaks julgustama afgaane Afganistanist põgenema.»

Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki sõnul ütles Biden G7 liidritele, et USA missioon Kabulis lõpeb, «võttes aluseks meie eesmärkide saavutamise».

«Ta kinnitas, et oleme praegu 31. augustiks lõpetamise tempos,» ütles Psaki ajakirjanikele.

Biden viitas Afganistanist taandumist kaitstes ISISe rünnaku ohule

Bideni sõnul peaks USA juhitud õhusild Afganistanist varsti lõppema seoses kasvava ohuga äärmusrühmituse Islamiriik Afganistani haru poolt.

Kui USA jääb Afganistani, on Bideni sõnul olemas akuutne ja kasvav risk rünnakuks ISIS-K-na ehk Islamiriik-Khorāsānina tuntud terrorirühmituse poolt.

«Me teame, et iga päev, mis me kohapeal viibime, on järjekordne päev, kus ISIS-K püüab võtta sihikule lennuvälja ja rünnata mõlemat, nii USA kui liitlaste vägesid,» lausus ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles