Haiti naised elavad maavärina järel pidevas vägistamise hirmus

Amélie Baron
, ajakirjanik, AFP
Copy
Kaks naist otsivad varju vihma eest Les Cayes’ linnas maavärinaohvrite ajutises laagris.
Kaks naist otsivad varju vihma eest Les Cayes’ linnas maavärinaohvrite ajutises laagris. Foto: RICARDO ARDUENGO / REUTERS / SCANPIX

Vesta Guerrier pääses eluga pooleteise nädala eest Haitit tabanud võimsast maavärinast, mis tegi maatasa tema kodu ja mille tõttu elab ta nüüd kipakas laagris, kus valitseb oht ükskõik mis hetkel langeda vägistamise ohvriks.

«Meil pole turvaline olla,» lausus ta AFP-le, väljendades ka teiste Haiti naiste muret, kellel on juba varasem kogemus seksuaalvägivallast, mis vallandus riigis eelmiste looduskatastroofide järel.

Guerrier’, tema abikaasa ja kolme lapse koduks on kaigastest ja plastikust ehitatud kipakas varjualune maavärinas tõsiselt kannatada saanud Les Cayes’ linna spordikeskuses, pealinnast Port-au-Prince’ist edelasse jääval poolsaarel.

«Meiega võib juhtuda ükskõik mis,» lausus 48-aastane Guerrier. «Eriti öösel, igaüks võib tulla laagrisse.»

7,2-magnituudine maavärin tabas Haititi 14. augustil ning selles hukkus üle 2200 inimese. Riigis, mis pole seni taastunud 2010. aasta hävitavast maavärinast, kahjustas see kümneid tuhandeid elumaju.

Üheteist aasta taguse maavärina järel, milles sai toona surma üle 200 000 inimese, elasid mõned kannatanud aastaid ajutistes varjupaikades, kus neid ründasid relvastatud mehed ja hämarates, ülerahvastatud laagrites pimedas ringi jõlkunud noorukite jõugud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles