Iraani parlament kiitis heaks peaaegu kõik Raisi ministrikandidaadid

Copy
Iraani president Ebrahim Raisi tutvustamas parlamendile oma ministrikandidaate.
Iraani president Ebrahim Raisi tutvustamas parlamendile oma ministrikandidaate. Foto: Abedin Taherkenareh / EPA / Scanpix

Iraani parlament andis kolmapäeval heakskiidu peaaegu kõigile president Ebrahim Raisi esitatud ministrikandidaatidele, võimaldades tal moodustada uue valitsuse.

Seadusandjad hääletasid ükshaaval kõikide kandidaatide üle, kelle Raisi oli ministriks esitanud.

19 kandidaadist lükati tagasi ainult üks, haridusministri kohale kandideerinu, mis tähendab, et president peab valima sellele ametikohale uue inimese.

Majandusküsimuste eest vastutavaks asepresidendiks sai kindralmajor Mohsen Rezai, kes on Iraani Revolutsioonilise Kaardiväe endine juht.

Oma kabinetiülemaks määras Raisi endise kohtute kõneisiku Gholamhossein Esmaili, kes on Euroopa Liidu sanktsiooninimekirjas. Esimest korda pandi ta musta nimekirja 2011. aastal Iraani vanglate ülemana tõsiste inimõigusrikkumiste eest.

Raisi ametiajal hakkab võim koonduma konservatiivide kätte, kes võitsid ka 2020. aasta parlamendivalimised, kus paljud mõõdukad ja reformimeelsed kandidaadid diskvalifitseeriti.

Ka Teherani linnapeaks valiti mõni aeg tagasi ultrakonservatiivne parlamendiliige ja tänavuste presidendivalimiste kandidaat Alireza Zakani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles