Uus-Meremaa peaminister kaitses koroonaviiruse null-strateegiat

Copy
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern.
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern. Foto: TVNZ / AP / Scanpix

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern kaitses neljapäeval koroonaviiruse null-strateegiat, ehkki kergesti leviva deltatüve puhul ei pruugi seni edukas poliitika enam nii tõhus olla.

Deltatüvi ilmus Aucklandis välja eelmisel nädalal, lõpetades pooleaastase perioodi, mil Uus-Meremaal koroonaviiruse kogukonnasisest levikut ei olnud.

Nakatumine suurenes hüppeliselt, tuues kaasa riigi suurima koroonakolde seni 277 kindlaks tehtud juhtumiga.

Ardern väljendas usku, et isegi deltatüve saab kogukonnas uuesti maha suruda, lisades, et terviseeksperdid soovitasid tal senist elimineerimismeetodit jätkata.

«Nende arvates pole see mitte ainult võimalik, vaid on ka parim strateegia ja ma nõustun sellega täielikult,» ütles Ardern neljapäeval, andes ühtaegu teada 68 uuest kogukonnasisese leviku juhtumist.

Tema Austraalia ametikaaslane Scott Morrison nimetas aga sel nädalal niisugust katset «lihtsalt absurdseks», öeldes, et Uus-Meremaa ei suuda seda deltatüve puhul teostada.

Austraalia järgis koroonaviiruse nullpoliitikat umbes 18 kuud, kuid deltatüve leviku puhul see enam ei õnnestunud.

Ajaleht New Zealand Herald küsis sel nädalal, kas Ardern ei tegele mitte vikerkaare püüdmisega, kui isegi Covid-19 küsimustega tegelev minister Chris Hipkins näeb sellise lähenemise puhul suuri küsitavusi.

Ardern seevastu kinnitas, et tema ei pabista, kuna Uus-Meremaa senine strateegia on aidanud viie miljoni elanikuga riigil seni pääseda vaid 26 koroonasurmaga.

«Tahtsime päästa inimeste elusid ja me oleme seda teinud; tahtsime, et inimeste elu oleks võimalikult normaalne, ja meil on olnud riikidest kõige lühiajalisemad piirangud.»

Peaministri sõnul nõuab deltatüvi elimineerimisstrateegia kohendamist, nagu kiiremad üleriigilised sulgemismeetmed ja ulatuslikum testimine.

Ta lisas, et muid poliitikaid saab kaaluda siis, kui vaktsineerimisnumbrid paranevad. Uus-Meremaal on vaktsineerimiskuuri täielikult läbinud vaid umbes 20 protsenti elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles