Venemaa tarnib Afganistani naabritele relvi

Copy
Rosoboronekspordi väljapanek Kubinka sõjalistehnilisel foorumil. Foto on illustratiivne.
Rosoboronekspordi väljapanek Kubinka sõjalistehnilisel foorumil. Foto on illustratiivne. Foto: Vladimir Gerdo / TASS / Scanpix

Venemaa teatas neljapäeval, et on saanud uued tellimused relvade ja helikopterite tarnimiseks Afganistaniga piirnevatele Kesk-Aasia riikidele.

Regiooni riigid, kus asuvad ka Vene sõjaväebaasid, on väljendanud muret seoses mässuliste võitlejate võimuletõusuga Afganistanis.

«Töötame juba mitme piirkonna riigi tellimustega Vene helikopterite, tulirelvade ja kaasaegsete piirikaitsesüsteemide tarnimiseks,» ütles Venemaa riikliku relvaeksportija Rosoboroneksporti juht Aleksandr Mihhejev uudisteagentuurile RIA Novosti.

Ehkki Venemaa on jäänud Kabuli uue juhtkonna suhtes ettevaatlikult optimistlikuks, on ta hoiatanud võitlejate imbumise eest naaberriikidesse pagulaste sildi all.

Usbekistan ja Tadžikistan pidasid sel kuul koos Venemaaga ka Afganistani piiri lähedal ühiseid sõjaväeõppusi.

Samuti toimuvad Kollektiivse Julgeolekuleppe Organisatsiooni (KJLO) egiidi all 7.–9. septembril õppused Kõrgõzstanis.

«Õppuse teema on kollektiivsete kiirreageerimisjõudude lahingutegevus KJLO liikmesriigi alale tunginud seadusvastaste relvarühmituste hävitamisel,» öeldi Venemaa juhitud organisatsiooni neljapäeval avaldatud pressiteates.

Taliban on küll lubanud Kesk-Aasia riike mitte ohustada, küll aga on teada, et varem on neid riike sihikule võtnud ja seal rünnakuid korraldanud Afganistani islamiliikumise liitlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles