Opositsionäärid edastasid Kremlile poliitvangide nimekirja

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Fedotov juhib presidenti nõustavat inimõiguste nõukogu.
Mihhail Fedotov juhib presidenti nõustavat inimõiguste nõukogu. Foto: SCANPIX

Ausaid valimisi toetavaid rahvakogunemisi organiseerinud aktivistid andsid inimõigustevolinikule Mihhail Fedotovile üle poliitvangide nimekirja.

Opositsiooni esindajate seas, kes dokumendi edastasid, olid Interfaxi andmetel näiteks ajakirjanik Olga Romanova ja Õiglase Venemaa saadik Gennadi Gudkov.

Presidenti nõustava inimõiguste nõukogu juhtiv Fradkov lubas tutvustada nimekirja lähiajal riigipeale Dmitri Medvedevile. Opositsionäärid aga väljendasid lootust, et president reageerib sellele enne 26. veebruari, mil leiab aset järgekordne massimiiting.

Fedotov ütles opositsionääridele, et suur osa juhtumeid on «juba nõukogu vaateväljas».

Opositsiooni nimekirja on 40 inimest, kes on mõistetud süüdi poliitilise paragrahvi alusel. Sealt leiab JUKOSe eksjuhi Mihhail Hodorkovski ja endise ohvitseri Sergei Araktšejevi, kes mõisteti süüdi Maneeži väljakul toimunud rahutuste pärast.

Nimekirja koostasid inimõiguslased ja Memoriali kaastöölised.

Nimekirjaga polnud rahul natsionalistid ja nemad koostasid oma loetelu, kuhu reastati 23 nime.

Sel esmaspäeval kinnitas peaminister Vladimir Putin, et «minu arvates pole meil poliitilisi vange, tänu Jumalale, isegi kui neist kogu aeg nimesid nimetamata räägitakse».

«Näidake kasvõi üks inimene, kes istub kinni poliitilistel kaalutlustel,» lisas valitsusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles