Kapitooliumi politseinikud esitasid Trumpi vastu hagi

Copy
Meeleavaldajad tungimas Kapitooliumi hoonesse Washingtonis.
Meeleavaldajad tungimas Kapitooliumi hoonesse Washingtonis. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/Scanpix

Seitse Kapitooliumi politseinikku esitas hagi endise USA presidendi Donald Trumpi ja paremäärmuslike rühmituste liikmete vastu, süüdistades neid otseses vastutuses 6. jaanuari rünnaku eest kongressile.

Tegemist on ühega paljudest hagidest, mis on esitatud Trumpile seoses tema tuhandete toetajate katsega takistada kongressi kinnitamast demokraat Joe Bideni võitu 2020. aasta novembri presidendivalimistel.

Sedapuhku esitas USA ringkonnakohtule Washingtonis hagi advokaatide kodanikuõiguste komitee seitsme Kapitooliumi politseiniku nimel, kel tuli Trumpi toetajatega võidelda.

Hagis nimetatakse Trumpi, tema kampaaniameeskonda, ekspresidendi abi Roger Stone'i ning paremäärmuslike rühmituste Proud Boys, Oath Keepers ja Three Percenters liikmeid.

Hagejad süüdistavad neid ebaseaduslikus jõukasutuse katses, hirmutamises ja ähvardamises, et takistada kongressi 2020. aasta presidendivalimiste tulemusi kinnitamast.

«Kaebealuste ebaseadusliku tegevuse tõttu rünnati hagejaid, nende peale sülitati, pritsiti pisargaasi ja karuspreid, neile sai osaks rassistlik sõim, nii et nad kartsid oma elu pärast.»

Seitsmest hagejast viis on mustanahalised.

Trumpi vastu on 6. jaanuari rünnakuga seoses hagi esitanud ka demokraatidest seadusandjad ja esindajatekoja komisjon on algatanud rünnaku asjus uurimise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles