KOHALIK VAADE ⟩ Lõuna-Itaalia köitis seksuaalse vabadusega

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Saksa fotograafi Wilhelm von Gloedeni aktifoto. Von Gloedeni pildid ajendas seksuaalset vabadust hinnanud jõukaid eurooplasi ostma Sitsiiliasse villasid. 
Saksa fotograafi Wilhelm von Gloedeni aktifoto. Von Gloedeni pildid ajendas seksuaalset vabadust hinnanud jõukaid eurooplasi ostma Sitsiiliasse villasid. Foto: akg-images/Scanpix

Ajal, mil Põhja-Euroopas ja Ameerika Ühendriikides olid geisuhted kuritegu ja märk moraalsest allakäigust, mida «arenenud» ühiskonnad ei võinud endale lubada, sai paljudele seksuaalvähemustele paradiisiks Itaalia, kus oli võimalik mujal allasurutud seksuaalsust väljendada. Kohad nagu Capri ja Taormina muutusid jõuka ja intellektuaalse geimaailma varjupaikadeks.

«19. sajandil ja 20. sajandi alguses kehtis ühiskondlik lepe Itaalia riigi ja homoseksuaalide vahel. Vastutasuks suhtelise puutumatuse eest palus riik neil mitte seada kahtluse alla hereroseksuaalse elukorralduse ülimuslikkust. See topeltelu ei olnud mitte ainult võimalik ja sallitud, vaid seda ka julgustati sotsiaalselt,» selgitas María Belmonte teoses «Ilu palverändurid», milles käsitletakse põhjamaalaste armumist Itaalia ja Kreeka kultuuri.

Tänases Itaalias – nagu mujalgi Euroopas, näiteks Ungaris ja Poolas – valitsevad vastuolud LGBT-kogukonna küsimuses.

Ettepanek karistada homofoobseid rünnakuid või väljendeid vangistusega on tähendanud peaminister Mario Draghi valitsusele poliitilist tormi. Populistid ja vasakpoolsed toetavad eelnõu, samas on sellele täielikult või osaliselt vastu kogu konservatiivide blokk ühes Vatikaniga. Itaalia paremäärmuslaste seast kostab hääli, mis soovivad taastada «traditsioonilisi» väärtusi, mis vastanduvad justkui teatud kodanikuõigustele, milles nähakse «soolise ideoloogia» kehtestamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles