Ungari: euroliit peab toetama Venemaad vältivat gaasitrassi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Ferenc Gyurcsány.
Ungari peaminister Ferenc Gyurcsány. Foto: AP / Scanpix

Euroopa peab toetama kindlalt Nabucco gaasijuhtme projekti, rõhutas Ungari peaminister Ferenc Gyurcsány reedel äsjast Vene gaasitarnete kriisi meenutades.


Budapestis toimub tuleval nädalal Nabuccot käsitlev konverents ning peaminister ütles uudisteagentuurile MTI, et kohtumise peaeesmärgiks on kindlustada projektile Euroopa Liidu rahaline ja poliitiline toetus.

«Me ootame, et Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) ja Euroopa Investeerimispank (EIB) annaksid projekti eelfinantseerimise kohta selgema lubaduse,» ütles Gyurcsány.

«Selle projekti puhul ei ole tegu pelgalt äriga, vaid ka Euroopa energiajulgeolekuga. Seetõttu on oluline tagada, et meil oleksid ressursid, mida toetab ja garanteerib Euroopa Liit.»

Nabucco saab plaani järgi olema umbes 3400 kilomeetri pikkune torujuhe, mis ulatub Türgist Austriasse ning peaks valmides toimetama Euroopasse igal aastal 31 miljarit kuupmeetrit Kaspia gaasi, minnes mööda Venemaast ja Ukrainast.

Nabucco projekti peetakse eriti tähtsaks Euroopa energiasõltumatuse seisukohast, mille vajalikkus tuli ilmsiks jaanuari algul, kui Venemaa keeras kinni läbi Ukraina Euroopasse viivad gaasikraanid.

Projekti käivitamine edeneb vaevaliselt, sest kokku ei ole suudetud leppida põhiküsimustes - rahastamises ja selles, kust gaas tegelikult saadakse.

26. ja 27. jaanuaril Budapestis toimuvast kohtumisest võtavad osa Austria, Aserbaidžaani, Bulgaaria, Iraagi, Rumeenia ja Türgi energiaministrid ja valitsusjuhid.

Euroopa Liitu esindavad seal energiavolinik Andris Piebalgs ja eesistujamaa Tšehhi peaminister Mirek Topolánek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles