Vene ajakirjanikud nõuavad lõppu meedia lämmatamisele

Copy
Vene telekanali Dožd ajakirjanikud.
Vene telekanali Dožd ajakirjanikud. Foto: TATJANA MAKEJEVA/REUTERS/SCANPIX

Mitu Vene meediaväljaannet trükkis reedel ära avaliku kirja president Vladimir Putinile ja teistele kõrgetele ametiisikutele, milles nõutakse sõltumatu ajakirjanduse vastu suunatud riikliku kampaania lõpetamist.

Venemaal on pandud viimasel ajal mitmele meediaväljaandele ja ajakirjanikule «välisagendi» silt, mis nõuab neilt tüütute haldusprotseduuride läbiviimist ja annab hinnangu kogu väljaannete sisule.

Surve sõltumatule ajakirjandusele kasvab septembrikuiste parlamendivalimiste lähenedes.

Avalikule kirjale olid alla kirjutanud uudisteportaal Meduza, telekanal Dožd – mõlemad kuulutati sel aastal välisagentideks – Forbes Russia ja veel umbes pool tosinat kohalikku väljaannet.

«Meie, Vene ja venekeelse meedia ajakirjanikud ja toimetajad, nõuame sõltumatu pressi vastase riikliku kampaania kohest lõpetamist,» seisab kirjas.

Kirjas lisatakse, et välisagendina sildistamine rikub põhiseadust, meediaseadusi ja sõnavabadust.

See staatus viib meediaväljaannete sulgemiseni või loob diskrimineerivad tingimused, mis piiravad ajakirjanike tööd, seisab kirjas.

Välisagendiks nimetatud organisatsioonid ja üksikisikud peavad avaldama oma rahastusallikad ning varustama vastava sildiga kõik oma publikatsioonid, ka sotsiaalmeediapostitused, vastasel korral ähvardab neid trahv.

Välisagendi staatus peletab eemale reklaamiostjad, kellest sõltumatu meedia ellujäämine suuresti sõltub.

Välisagendiseadus võeti vastu 2012. aastal ja algselt käis see vabaühenduste kohta. Meediale laiendati seadust 2017. aastal, kui Kremli rahastatav RT (varem Russia Today) kuulutati USA-s välisagendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles