Ülevaade ⟩ USA: Kabuli rünnak ei pruugi jääda viimaseks (5)

Helena Eglit
, reporter
Copy
Joe Biden: me ei andesta, me ei unusta, me otsime teid üles ja sunnime teid tasuma.
Joe Biden: me ei andesta, me ei unusta, me otsime teid üles ja sunnime teid tasuma. Foto: Pool/cnp/Scanpix

Vaatlejad on rääkinud juba kuid, et ISIS-Kga seotud võitlejad võivad muuta Ameerika Ühendriikide kodanike evakueerimise Afganistanist veriseks vaatemänguks. Need oletused said tõeks üleeile, mil toimus üks ohvriterohkeimaid USAga seotud enesetapurünnakuid, mis viimase kümnendi jooksul Afganistanis aset on leidnud.

USA keskväejuhatuse ülema kindral Kenneth McKenzie sõnul kandis enesetaputerrorist suure tõenäosusega varjatud lõhkekeha. Nii pääses ta läbi lennujaamast väljaspool asuvatest kontrollpunktidest, mida valvavad enamjaolt Talibani sõdurid. Talibani esindaja sõnas, et rünnak toimus piirkonnas, kus julgeoleku eest vastutasid Ameerika väed, vahendas The New York Times.

USA terrorismivastase võitluse ekspert Nathan Sales ütles intervjuus BBC Newsile: «See on lihtsalt vastuvõetamatu, et USA /.../ usaldab Talibani julgeolekut tagama.»

USA lubab kättemaksu

​Rünnakut nimetas oma kätetööks ­ISIS-K, terrorirühmituse ISIS Afganistani rakuke, kes on Ühendriikide ja islamistliku Talibani vaenlane. ISISe teatel olid üks enesetaputerroristide sihtmärke Ameerika armee kaastöötajad ja tõlkijad, vahendas Reuters.

USA väed Kabulis teatasid, et praegused rünnakud ei pruugi jääda viimasteks. Anonüümseks jääda soovinud Valge Maja ametnik ütles CNNile, et terrorioht on siiani kõrgendatud. Reutersi sõnul tugevdas Taliban lennujaama lähedal turvameetmeid.

Ei ole täpselt teada, kui hästi suudab Taliban ISISe vastu võidelda.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles