Afganistan põhjustas ühe ja vallutab kaks ELi ministrite kohtumist

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Samal ajal kui Poola peab kinni Valgevenest illegaalselt saadetud afgaanide riiki sisenemist, on nad aidanud evakueerida Kabulis hätta sattunuid. 
Samal ajal kui Poola peab kinni Valgevenest illegaalselt saadetud afgaanide riiki sisenemist, on nad aidanud evakueerida Kabulis hätta sattunuid. Foto: Radek Pietruszka

Küsimus, kuidas hoida ära sadade tuhandete või miljonite inimesteni ulatuva pagulaslaine saabumine, on tõenäoliselt põhiteema kolmel tuleval nädalal peetaval olulisel ELi kohtumisel.

Seoses Afganistani arengutega otsustas praegune eesistujariik Sloveenia kutsuda tulevaks teisipäevaks erakorraliselt kokku ELi siseministrid. Et küsimuse all on ühised piirid, palusid sloveenid tulla ka ühendusest väljas olevate Schengeni maade – Islandi, Liechtensteini, Norra, Šveitsi – ministritel.

Plaanipäraselt traditsiooniliselt augustis peetavatele nn Gymnichi kohtumistele Ljubljanasse lendavad kolmapäeval kaitseministrid ja neljapäeval välisministrid. Neil aruteludel on oodata, et Afganistani teema domineerib kõige muu üle.

Eurooplaste ja liitlastega koostööd teinud afgaanide kiirkorras evakueerimise kõrval on üle ELi järjest kasvanud mure, mis juhtub, kui silmitsi seistakse 2015. aasta migratsioonikriisi kordumisega.

Kuigi paljud võimalikud afgaani pagulased pole praeguseks tõenäoliselt ületanud veel kodumaa piirigi, ulatub närvilisus üle ELi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles