Leedu kaitseväe juht: Zapad toimub samas mahus kui 2017. aastal

BNS
Copy
Raketiheitjad suurõppusel Zapad-2017
Raketiheitjad suurõppusel Zapad-2017 Foto: HANDOUT/REUTERS

Tuleval kuul Leedu piiri lähedal peetav Valgevene ja Vene ühisõppus Zapad 2021 on tõenäoliselt sarnase ulatusega, nagu see oli 2017. aastal, ütles Leedu kaitseväe juht.

«Skaala on väga sarnane: mõned numbrid on rahvusvaheliste õppuste kontrollinõude tõttu avaldatud, aga osalejate koguarv on suurem, sest see on muude õppuste alla ära peidetud, aga asjad sarnanevad sellele, mis oli 2017. aastal,» ütles kindralleitnant Valdemaras Rupšys ajakirjanikele.

Vene kaitseministeeriumi rahvusvahelise koostöö osakonna asejuht Jevgeni Iljin ütles varem augustis, et tuleval kuul osaleb Vene-Valgevene õppuses 200 000 sõjaväelast, umbes 80 lennukit ja helikopterit ja kuni 760 üksust sõjatehnikat, mille hulgas on 290 tanki ja kuni 15 laeva.

Rupšyse sõnul on Zapad keskendunud kogu Euroopale, mitte üksnes Leedule või Balti regioonile.

Venemaa on Valgevenesse lähetanud nii palju sõjaväelasi, kui ta on eelnevalt teatanud, märkis kindral.

Leedu relvajõud ja NATO liitlased on sõjaväejuhi kinnitusel valmis nii tuleva kuu Zapadi õppuseks kui ka kõigiks sellega kaasnevateks olukordadeks, mis sõjamängude käigus tekkida võivad.

Leedu peaminister Ingrida Šimonytė on öelnud, et Valgevene kaudu suunatud ebakorrapärane migratsioon kujutab endas läheneva sõjaväeõppuse valguses ohtu Leedu julgeolekule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles