Biden: Hiina varjab endiselt kriitilist teavet COVID-19 päritolu kohta

Copy
Wuhani viroloogialabor, kust ühe versiooni kohaselt võis viirus valla pääseda.
Wuhani viroloogialabor, kust ühe versiooni kohaselt võis viirus valla pääseda. Foto: HECTOR RETAMAL/AFP

Hiina varjab ikka veel kriitilist teavet COVID-19 päritolu kohta, mis on nõudnud maailmas ligi 4,5 miljoni inimese elu, ütles reedel USA president Joe Biden.

«Hiina Rahvavabariigis on kriitilist teavet selle pandeemia päritolu kohta, kuid valitsusametnikud on Hiinas algusest peale teinud tööd takistamaks rahvusvaheliste uurijate ja maailma rahvatervise kogukonna liikmete ligipääsu sellele,» ütles Biden avalduses.

USA presidendi sõnul jätkab Hiina seniajani üleskutsete tõrjumist olla läbipaistev ning hoiab kinni infot, kuigi selle pandeemia ohvrite arv kasvab jätkuvalt.

Biden ütles, et USA jätkab koos liitlastega tööd, et avaldada Pekingile survet rohkem infot jagama ning tegema koostööd Maailma Terviseorganisatsiooniga (WHO).

«Meil peab olema täielik ja läbipaistev aruandlus selle globaalse tragöödia kohta. Midagi vähemat ei ole vastuvõetav,» rõhutas ta.

USA luurekogukond on jõudnud «laialdasele üksmeelele», et koroonaviirust ei töötatud välja biorelvana, öeldakse luureraporti avalikustatud kokkuvõttes.

Luurekogukond ei ole aga üksmeelel patogeeni päritolus. Neli agentuuri ja riiklik luurenõukogu pooldavad tõenäolise selgitusena loomset kokkupuudet, üks agentuur pooldab laborilekke teooriat ja kolm ei suuda järeldusele jõuda.

USA ei usu, et Hiina ametnikud teadsid viirusest enne COVID-19 puhangu algust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles