Bulgaarias said sotsialistid viimasena võimaluse valitsus moodustada

Copy
Bulgaaria sotsialistide liider Kornelia Ninova.
Bulgaaria sotsialistide liider Kornelia Ninova. Foto: Spasiyana Sergieva / Reuters / Scanpix

Bulgaaria president andis reedel opositsioonis olevatele sotsialistidele ülesande moodustada valitsus, see on viimane katse lahendada ummikseis pärast kaks korda peetud üldvalimisi sel aastal.

Kui Bulgaaria Sotsialistlik Partei (BSP) ebaõnnestub, viib enneolematu poliitiline kriis kolmandate valimisteni, mis ilmselt korraldatakse novembris.

BSP sai viimastel, 11. juulil peetud valimistel kolmanda tulemuse, saades 240-kohalises parlamendis 36 kohta.

President Rumen Radev avaldas tunnustust BSP avatusele dialoogiks pärast seda, kui kaks suuremat erakonda ei suutnud valitsust moodustada.

Juuli üldvalimised võitis napilt populistlik erakond Selline Rahvas on Olemas (ITN), mida juhib meelelahutaja Slavi Trifonov.

Trifonov ei suutnud aga veenda teisi parteisid toetama tema valikut ministrikohtadele.

Teise tulemuse saanud endise peaministri Bojko Borisovi paremtsentristlik GERB oli aga nii isoleeritud, et ei püüdnudki leida toetust valitsuse moodustamiseks.

Ülesande liitlasi leida saab nüüd BSP liider Kornelia Ninova, kes on avaldanud optimismi kõneluste kohta teiste parteidega ning loodab need lõpule viia nädalaga.

BSPga seotud varasemad korruptsiooniskandaalid aga tähendavad, et ITN ja veel mitu parteid on juba välistanud sotsialistide-juhitava valitsuse toetamise.

Trifonov esines reede õhtul telekanalis BNT ning ütles selgesõnaliselt, et tema parteil ei ole midagi ühist BSPga.

«Meil on väga suured erinevused: see on vasakpartei, status quo partei,» ütles ta BSP kohta.

Sel nädalal avaldatud küsitlustulemused näitasid, et uute valimiste korral saavutaks edu GERB, kuid parlament oleks endiselt killustunud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles