Macron: Islamiriigi suhtes ei tohi valvsust kaotada

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: Ahmed Jalil/EPA/Scanpix

Bagdadi külastav Prantsuse president Emmanuel Macron hoiatas täna, et ohvriterohke Kabuli rünnaku omaks võtnud äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS) on endiselt ohtlik.

«Me kõik teame, et ei tohi valvsust kaotada, sest Daesh (IS) on endiselt ohtlik, ja ma tean, et võitlus nende terrorirühmitustega on teie valitsuse prioriteet,» ütles Macron pärast kohtumist Iraagi peaministri Mustafa al-Kadhemiga.

Iraak ja Prantsusmaa on tähtsad partnerid sõjas terrorismiga, ütles Kadhemi omalt poolt.

Macron osaleb laupäeval Iraagis piirkondlikul tippkohtumisel, millele heidab varju Talibani võimuletulek Afganistanis ja ohvriterohke enesetapurünnak Kabul lennuväljal rahvusvahelise evakueerimisoperatsiooni ajal.

Korraldajad on olnud tippkohtumise teemadest rääkides kidakeelsed, kuid see on ajendatud Iraagi püüdest kehtestada end vahendajana araabia riikide ja Iraani vahel.

Bagdadi tippkohtumisele tulevad Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi ja Jordaania kuningas Abdullah II. Verivaenlased Iraan ja Saudi Araabia on esindatud välisministriga.

Oodatakse ka Araabia Ühendemiraatide peaministrit šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoumi ja Kuveidi peaministrit šeik Sabah Al-Khalid Al-Sabah't.

Kohtumise eesmärk on anda Iraagile ühendav roll piirkonda raputanud kriiside lahendamiseks, ütlesid Iraagi peaministrile lähedased allikad.

Iraak on aprillist alates vahendanud Ar-Riyadi ja Teherani kõnelusi 2016. aastal katkenud sidemete taastamiseks.

Macroni eesmärk on rõhutada Prantsumaa rolli regioonis ning kindlat tahet jätkata võitlust terrorismi vastu, teatas tema kantselei.

Prantsuse president peab Iraaki Lähis-Ida stabiilsuse võtmeriigiks, lisas kantselei.

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) Afganistani haru korraldas neljapäeval Kabuli lennujaamas enesetapuplahvatuse, milles sai viimastel andmetel surma üle 170 inimese.

Rünnak taaselustas kartuse, et mõne aasta eest Süürias ja Iraagis suured alad hõivanud, kuid seejärel rahvusvaheliste pingutustega mõlemast riigist välja aetud äärmusorganisatsioon ilmub taas välja Afganistanis.

«Need sündmused näitavad, et Iraagi poliitilise protsessi toetamine ja tema naabrite kaasamine on pakilisem kui kunagi varem,» ütles Macronile lähedane allikas.

«Lahendus piirkonna julgeolekuohtudele, mille hulgas on Daesh, sõltub stabiilsest, iseseisvast ja jõukast Iraagist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles