Khamenei: Bidenil on tuumaleppele samad nõudmised kui Trumpil

Copy
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei.
Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei. Foto: Iraani kõrgeima juhi büroo/Zumapress/Scanpix

USA president Joe Biden esitab Iraani tuumaprogrammi taaselustamise kõnelustel samasuguseid nõudmisi kui tema eelkäija Donald Trump, süüdistas Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei laupäeval.

Iraan ja kuus maailma suurriiki sõlmisid 2015. aasta tuumalepe, millega lubati leevendada Iraanile kehtestatud sanktsioone, kui Teheran piirab tuumaprogrammi.

USA eelmine president Donald Trump lahkus laga 2018. aastal ühepoolselt leppest ning taastas Iraani majanduse sügavasse kriisi tõuganud sanktsioonid.

Iraani ja suurriigid on pidanud aprillist juunini kuus kõnelusvooru tuumaleppe taastamiseks. Viimane voor lõppes 20. juunil ning kõneluste jätkamise aega ei määratud.

«Ameerika praegune valitsus ei erine millegi poolest eelmisest, sest see, mida ta Iraanilt tuumaasjus nõuab, on küll sõnades erinev, aga tegelikult sama, mida nõudis Trump,» vahendas Khamenei ametlik veebileht tema sõnu.

«Ameeriklastel ei tunne tuumaküsimuses tõesti mingit häbi, sest isegi pärast JCPOA-st (tuumaleppest) lahkumist räägivad nad nii nagu lahkunud oleks Iraan, ja esitavad nõudmisi,» lisas ta.

Khamenei rääkis tuumaprogrammist president Ebrahim Raisi vastloodud valitsusega kohtudes.

Iraan hakkas aasta pärast USA sanktsioonide taastamist järk-järgult ka endale tuumaleppega võetud kohusustest taganema.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) teatas eelmisel nädalal, et Iraan on võtnud kasutusele protsessi kiirendamaks uraani rikastamist 60 protsendini. Tuumalepe piiras uraani rikastamise 3,67 protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles