Itaalia tõi Kabulist ära rohkem afgaane kui ükski teine EL-i riik

Copy
Itaalia välisminister Luigi Di Maio.
Itaalia välisminister Luigi Di Maio. Foto: Vene välisministeerium/reuters/scanpix

Itaalia teatas, et tõi Kabulist ära rohkem Afganistani kodanikke kui ükski teine Euroopa riik, rõhutades, et ka pärast lennukite abil toimunud evakuatsiooni lõppu ei tohi hüljata sinna maha jäänud ohustatud inimrühmi.

Lääneriigid näevad vaeva, et oma kodanikud ja koostööd teinud afgaanid 31. augustiks Kabuli lennujaama kaudu Afganistanist ära viia.

Itaalia välisminister ütles Roomas Fiumicino lennuväljal viimast Kabulist tulnud lendu vastu võttes, et riik on viimastel päevadel evakueerinud ligi 5000 Afganistani kodanikku.

«Oleme Euroopa Liidu riik, mis võtab vastu kõige rohkem Afganistanist evakueerituid,» ütles Luigi Di Maio laupäeval.

Saksamaa tõi evakueeritute hulgas Kabulist ära umbes 4000 afgaani, Itaalia on toonud 4900 Afganistani kodanikku.

Di Maio loodab, et ÜRO, vabaühenduste ja teiste riikide abiga õnnestub afgaane ära tuua ka veel pärast 31. augusti.

«Ikka veel on palju Afganistani kodanikke, kes ootavad evakueerimist, ja me ei saa seda enam õhutranspordiga teha,» ütles ta. Di Maio sõnul algab nüüd evakuatsiooni teine ja veel raskem faas.

«Meie kohustus on mitte hüljata Afganistani inimesi, mitte hüljata afgaani naisi või noori ja kõiki neid, kes on kõigi nende aastate jooksul näidanud üles suurt soovi evolutsiooni ja muutuste järele,» rääkis Itaalia välisminister.

Kabuli lennujaamas on ootel veel 5000 inimest, kes loodavad äralendu enne tärmini kukkumist.

Umbes 109 000 inimest on USA valitsuse andmetel alates Talibani võimuhaaramisest 14. augustil Kabuli lennujaama kaudu riigist lahkunud.

Kaootiliseks muutunud evakuatsiooni Kabulist püüdsid nurjata enesetaputerroristi pommid, tappes reedel lennujaama väravate juures suure hulga tsiviilisikuid ja 13 USA sõjaväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles