USA Mehhiko lahe regioon valmistub neljanda kategooria orkaaniks

Copy
Satelliitfoto orkaan Idast ületamas Kuuba lääneosa 27. august 2021.
Satelliitfoto orkaan Idast ületamas Kuuba lääneosa 27. august 2021. Foto: USA Riiklik Ookeani- ja Atmosfäärivalitsus/AFP/Scanpix

USA Mehhiko lahe regioonis ummistasid põhja suunduvad autod sõiduteid, mil New Orleans'ile läheneb võimas torm Ida täpselt 16 aastat pärast laastavat orkaani Katrinat.

«Ida on muutumas väga, väga ohtlikuks tormiks,» ütles president Joe Biden, mil Ida kasvas teise kategooria orkaaniks.

Ametnikud on ärgitanud New Orleans'is kui ka teistes piirkonna linnades elanikke evakueeruma või valmistama ennast ette.

«Ida on eeldatavasti väga ohtlik suur orkaan, kui see jõuab pühapäeval lahe põhjarannikule,» teatas USA riiklik orkaanikeskus.

Troopilise tormi jõuga tuuled tabavad regiooni laupäeval, kuid Ida jõuab prognooside järgi rannikule võimsa neljanda kategooria orkaanina pühapäeva õhtul.

Louisiana osariigi kuberner John Bel Edwards ütles, et tegemist on ühe võimsaima tormiga, mis on osariiki alates 1850. aastatest tabanud.

Osariigi suurima linna New Orleans'i linnapea LaToya Cantrell hoiatas, et tormi tuleb suhtuda täie tõsidusega.

«Aeg ei ole meie poolel,» ütles ta. «See kasvab kiiresti, see muutub intensiivsemaks.»

Pühapäev on orkaan Katrina 16. aastapäev. Katrina ujutas üle 80 protsenti New Orleans'ist, nõudes 1800 inimelu ja põhjustades miljardite dollarite ulatuses kahju.

Louisiana osariigi lõunaosa valmistub suurteks purustusteks ja üleujutusteks pärast seda, kui Ida tabas Lääne-Kuubat.

USA ilmateenistus hoiatas, et Ida võib tuua kaasa tornaadosid ja katastroofilisi tuulepurustusi.

Neljanda kategooria orkaan on Saffir-Simpsoni skaalal tugevuselt teine ning selle kategooria tormi minimaalne tuulekiirus on 209 kilomeetrit tunnis.

Louisiana on kuulutanud välja eriolukorra.

Kuberner Edwardsi sõnul on pärast Katrinat investeeritud kaitsemehhanismidesse nagu tammid ja pumbad, mis pannakse nüüd proovile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles