Macron: Prantsusmaa ja ÜK tahavad Kabuli turvatsooni loomist (2)

Copy
USA ja Saksa sõdurid Kabuli lennujaamas 28. august 2021.
USA ja Saksa sõdurid Kabuli lennujaamas 28. august 2021. Foto: USA merejalavägi/kapral Davis Harris/Reuters/Scanpix

Prantsusmaa ja Suurbritannia ärgitavad esmaspäeval ÜRO-d looma Afganistani pealinna Kabuli turvatsoon, et kaitsta humanitaarabioperatsioone, ütles Prantsuse president Emmanuel Macron.

«See on väga oluline. See looks ÜRO-le raamistiku hädaolukorras käitumiseks,» ütles Macron ajalehes Journal du Dimanche.

Säärane turvatsoon annaks rahvusvahelisele kogukonnale mehhanismi Talibani survestamiseks, ütles Prantsuse riigipea.

ÜRO Julgeolekunõukogu (ÜRO JN) viis alalist liiget Prantsusmaa, Suurbritannia, USA, Venemaa ja Hiina kohtuvad esmaspäeval, et arutada olukorda Afganistanis.

Pariis ja London kavatsevad esitada resolutsioonikava, mille eesmärgiks oleks määratleda Kabulis turvatsoon, mis on ÜRO kontrolli all ja võimaldaks jätkata humanitaarabioperatsioone, ütles Macron.

Prantsuse riigipea kommentaarid tulevad ajal, mil välisriikide kodanike ja riskigrupis afgaanide väljalennutamine on raugemas. Prantsusmaa peatas oma evakuatsioonioperatsioonid reedel ning ÜK laupäeval.

USA sõdurid korraldavad evakuatsiooni Kabuli lennujaama kaudu 31. augusti tähtajani.

Macron teatas laupäeval, et on alustatud kõnelusi Talibaniga ohus afgaanide kaitsmise ja ümberasustamise kohta ka pärast 31. augustit.

Prantsuse president lisas, et Talibaniga heades suhetes oleva Katari abiga on võimalus, et evakuatsioonilendudega jätkatakse.

Taliban haaras pärast 20 aastat kestnud sõda Afganistani üle kontrolli augustis, mil USA ja liitlasväed on viimas lõpule oma sõdurite väljaviimist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles