USAs avaldati meelt mitmete osariikide valimisreeglite vastu

Copy
Atlantas korraldatud meeleavaldus valimisreeglite vastu.
Atlantas korraldatud meeleavaldus valimisreeglite vastu. Foto: Robin Rayne / Zuma Press / Scanpix

USAs Washingtonis, Houstonis, Atlantas ja teistes linnades tuli laupäeval tänavatele kümneid tuhandeid inimesi, et avaldada meelt seaduste vastu mitmes vabariiklaste osariigis, mis kriitikute sõnul muudavad vähemustele hääletamise keerulisemaks.

28. augustil 1963 pidas Martin Luther King juunior Washingtonis oma kuulsa «Mul on üks unistus» kõne.

Martin Luther King juuniori poeg Martin Luther King III pöördus laupäeval rahva poole ning rääkis vajadusest kaitsta USA demokraatiat ja tagada kõigile õigus hääletada.

Alates jaanuarist on vähemalt 18 osariiki võtnud vastu 30 piiravat valimisseadust ning kümneid seadusi veel arutatakse, teatas õigusinstituut Brennan Center for Justice.

Nende seaduste järgi peab näiteks olema hääletamiseks registreerimisel kindel aadress ning samuti keelatakse nõndanimetatud läbisõiduhääletust, mida kasutati mõnes osariigis eelmisel aastal Covid-19 pandeemia ajal.

Kokku osales Washingtonis meeleavaldusel umbes 20 000 inimest, teatasid organiseerijad.

Aastal 1965 võttis USA kongress vastu valimisõiguste seaduse, mille eesmärk oli keelata diskrimineerivad valimisreeglid.

Mõnes USA osariigis, iseäranis lõunaosariikides, on kiidetud heaks tehnilised muudatused, mis teevad peamiselt demokraatide toetajatest mustanahalistele hääletamise keerukamaks, kirjutas AFP.

See protsess kogus hoogu, kui USA endine president, vabariiklasest Donald Trump väitis, et kaotas 2020. aasta novembri presidendivalimised pettuse tõttu.

Laupäevaste meeleavalduste korraldajad mõistsid need seadused hukka kui rassistlikud ja ebademokraatlikud, nõudes USA kongressilt samme sarnaste piirangute blokeerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles