Saksa kantslerikandidaadid peavad esimese teledebati

Copy
Saksa kantslerikandidaadid (vasakult paremale) - Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (rohelised) ja Armin Laschet (CDU-CSU).
Saksa kantslerikandidaadid (vasakult paremale) - Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (rohelised) ja Armin Laschet (CDU-CSU). Foto: INA FASSBENDER / AFP / Scanpix

Kolm Saksa kantsleri Angela Merkeli mantlipärijaks pürgijat peavad pühapäeval esimese suure teledebati.

Merkeli Saksamaa Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) ja tema Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) kantslerikandidaat Armin Laschet alustas kampaaniat edumaaga sotsiaaldemokraatide (SPD) ja roheliste kandidaadi ees, kuid viimaste nädalate vääratused on tema populaarsust ohtlikult kahandanud.

Vastu ootusi on esile tõusnud SPD kandidaat, koalitsioonivalitsuse rahandusminister Olaf Scholz, keda oma erakonna leige toetuse tõttu ei peetud esialgu tõsiseltvõetavaks võistlejaks.

Ta on jõudnud ette roheliste liidrist Annalena Baerbockist, kellele on saatuslikuks saanud rida skandaale.

Mõni tund enne teledebatti ajalehes Bild am Sonntag avaldatud küsitlustulemuste põhjal on Scholzi SPD toetus tõusnud 24 protsendini, CDU-CSU peab leppima kõigi aegade madalaima toetusega 21 protsenti ja rohelised on kogunud 17 protsenti.

Arvamusküsitlus näib kinnitavat SPD toetuse kasvu ja konservatiivide languse trendi.

Merkeli konservatiivid on «totaalses paanikas», kommenteerib Bild.

Kantslerikandidaatide arvestuses on pilt veel hullem. Eelmise nädala küsitluses, keda tahaksid sakslased kantslerina näha, tõusis suure edumaaga esile Scholz.

Nordrhein-Westfaleni liidumaa peaministri Lascheti toetus hakkas langema juuli keskel, kui Lääne-Saksamaad laastasid tulvad.

Kaamera tabas Lascheti tulvaohvrite mälestuseks kõnet pidava presidendi selja taga ametnikega itsitamas, ja sestpeale ei ole ta suutnud oma populaarsust taastada.

«CDU peakotreris pannakse nüüd lootus kolme kantsleirkandidaadi debatile,» kirjutas Süddeutsche Zeitung.

Scholz seevastu on vigadest hoidunud.

«Erinevalt võistlejaist on tema kehastanud valimisvõitluses riigimeest, kes leiab alati õiged sõnad, olgu siis juulis tulvakatastroofi ajal või kohutavate piltide kohta, mis on jõudnud meieni Afganistanist,» märkis parempoolse suunitlusega Welt.

Leht osutas ka, et inimesed, kes soovivad Merkeli laadis rahuliku ja stabiilse valitsemise jätku, eelistavad Scholzi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles