Iraani president määras ametisse uue tuumaagentuuri juhi

Copy
Iraani tuumaagentuuri uus juht Mohammad Eslami.
Iraani tuumaagentuuri uus juht Mohammad Eslami. Foto: Iraani presidendikantselei / EPA / Scanpix

Iraani president määras pühapäeval ametisse uue tuumaagentuuri juhi, asendades riigi tuntuima tuumateadlase ministriga, kellel pole mingit kogemust tuumaenergeetikas, kuid kellel on sidemeid kaitseministeeriumis, teatas riigi ajakirjandus.

Iraani värske ultrakonservatiivist president Ebrahim Raisi määras 64-aastase Mohammad Eslami Iraani tsiviilotstarbega tuumaprogrammi juhiks ning temast sai ühlasi üks riigi mitmest asepresidendist. Eslami vastutas siiani Iraani teedevõrgustiku eest. Nüüd saab temast Ali Akbar Salehi mantipärija.

Salehi on USAs hariduse saanud tuumateadlane ning oli üks võtmefiguure diplomaatias, mille tulemusel sõlmiti 2015. aastal Iraani ja maailma suurriikide vaheline tuumaleppe.

2015. aasta Iraani tuumalepe nägi ette Iraani sanktsioonide leevendamise, kui viimane piirab oma tuumaprogrammi. USA eelmine president Donald Trump taandas USA ühepooltselt leppest ja kehtestas Iraanile taas karmid sanktsioonid. Pärast seda on Iraan järk-järgult avalikult loobunud uraani rikastamise piirangutest.

Eslami oli Iraani endise mõõduka presidendi Hassan Rouhani valitsuses transpordi- ja linnade arengu minister. Enne kabinetiliikmeks saamist aastal 2018 töötas Eslami aastaid Iraani sõjatööstuses, lõpuks asekaitseministri ametikohal, vastutades teaduse ja tööstuse konkurentsivõime eest.

Tal on insenerikraad Michigani ülikoolist Detroidis ja Toledo ülikoolist Ohios. Iraani ajakirjandus ei täpsustanud tema kogemusi tuumaenergeetikas, kuid tema taust energeetikas näitab Iraani uut fookust tuumaelektrijaamade ehitusele, sest riiki räsivad pidevalt ulatuslikud voolukatkestused.

Iraan ehitab veel kahte tuumaelektrijaama lisaks seni ainsale 1000 megavatise reaktoriga Bushehri tuumajaamale, mis alustas 2011. aastal tööd Venemaal toodetud uraaniga. Iraani pikaajalise energia arengukava kohaselt peaks riik saavutama 20 000 megavatise tuumaenergia tootmisvõimsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles