LAV-i haridus kaotab koroonapandeemia tõttu viimase 20 aasta edusammud

Copy
Vaktsineerimine LAVis.
Vaktsineerimine LAVis. Foto: SUMAYA HISHAM

Lõuna-Aafrika Vabariigis on pärast pandeemia algust koolist välja langenud vähemalt 10 000 last ning viiruse tõttu omandasid tudengid aastal 2020 vaid pool materjalist, või vähem, teatas haridusminister pühapäeval.

Pärast seda, kui koolid mullu juunis taasavati, on kontaktõpe vaid osaliselt taastatud. Enne seda olid õpilased viiruse tõttu koduõppel üle kahe kuu.

Riiklikud koolid on ka pärast seda mõneks ajaks suletud olnud, ka 2021. akadeemiline aasta algas hiljem ning enamus üliõpilastest osaleb loengutel ülerahvastatuse vältimiseks rotatsiooni korras.

Haridusminister Angie Motshekga ütles pühapäeval, et selle tulemusel omandasid õpilased 2020. aastal 50-75 protsenti vähem möödunud aasta keskmisest.

Alghariduse ministeeriumi (DBE) esialgsetel andmetel on viirus vähendanud ka laste koolis käimist, aastal 2021 alustas 7.-14. aastastest lastest kooliteed 10 000 last vähem.

Ka nelja- kuni kuueaastaseid lapsi liitus haridusasutustega 25 000 võrra vähem, kuid keskkooliõpilasi mõjutas viirus vähem.

«Pretsedenditu koolide sulgemine ja katkestused õpetamises ja õppetöös tähendavad tagasilangust viimase 20 aasta jooksul saavutatu osas,» ütles Motshekga pressikonverentsil.

Enamik puudujääkidest õppetöös tuvastati vaesemates linnaosades ja linnakestes, kus juurdepääs internetile on piiratud.

«Kui õpilased, eriti õpilased vaesematest kogukondadest, pole õpetajatega kontaktis, siis ei toimu õppimine nii nagu peaks,» ütles DBE teadur Martin Gustafsson pressikonverentsil. Ta lisas, et algkoolide õpilased käivad koolis keskmiselt kolm päeva nädalas ja on maas juba poole selle aasta õppematerjalide omandamisel.

Lõuna-Aafrika Vabariik on viirusest enim räsitud riik Aafrikas, tuvastatud on 2,7 miljonit nakkusjuhtu ja üle 81 000 koroonasurma. LAV maadleb praegu ka kolmanda viiruselainega, mis ekspertide sõnul võib kattuda juba silmapiiril terendava neljanda lainega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles