Talibani teatel võivad naised ülikoolis õppida

Copy
Afgaani naine lapsi õpetamas.
Afgaani naine lapsi õpetamas. Foto: Caro / Stefan Trappe

Afgaani naised võivad õppida ülikoolis, kuid meeste ja naiste ühised loengud on keelatud, ütles Talibani kõrghariduse ministri kohusetäitja pühapäeval.

Augusti keskel Afganistanis võimu haaranud Taliban lubas valitseda seekord teisiti, kui 1990. aastatel, mil tüdrukutel ja naistel ei lubatud koolis käia.

«Afganistan jätkab šariaadiseaduste valguses kõrgharidusega ilma meeste-naiste segakeskkonnata,» ütles Talibani kõrgharidusministri kohusetäitja Abdul Baqi Haqqani pühapäevasel kohtumisel hõimuvanematega, ehk loya jirgal.

Ta ütles, et Taliban tahab teha «mõistliku ja islamistliku õppekava, mis on kooskõlas meie islamistlike, riiklike ja ajalooliste väärtustega ning on samas võimeline konkureerima teiste riikidega». Poisid ja tüdrukud eraldatakse ka põhikoolides ja keskkoolides, mis oli juba praegu tavapärane sügavalt konservatiivses Afganistanis.

Taliban lubas austada edusamme naiste õiguste osas, kuid ainult vastavalt šariaadiseaduste tõlgendustele.

Kõige teravamalt on üleval küsimused selle kohta, kas naised võivad tööl käia ja saada haridust kõigis haridusastmetes. Kuid Talibani uude lähenemisse suhtutakse skeptiliselt ning paljud kahtlevad, kas rühmitus oma lubadustest ka kinni peab.

Afgaani naine oma lapsega.
Afgaani naine oma lapsega. Foto: KEVIN LAMARQUE

Pühapäeval Kabulis toimunud Talibani vanemametnike kohtumisel ei osalenud ühtegi naist.

«Talibani kõrghariduse ministeerium pidas ülikoolide tegevuse taasalustamise osas nõu vaid meessoost õpetajate ja tudengitega,» ütles üks eelmise valitsuse ajal Kabuli ülikoolis töötanud õppejõud. Ta ütles, et see näitab «naiste otsustamisel osalemise süsteemset takistamist» ning «lõhet Talibani lubaduste ja tegude vahel».

Viimase 20 aastaga on tõusnud ülikoolidesse vastuvõetud naiste arv, kes on osalenud samades loengutes koos meesüliõpilastega ning kuulanud meesõppejõudude loenguid.

Viimastel kuudel toimus Afganistanis mitu rünnakut haridusasutustele, milles hukkus kümneid inimesi. Taliban eitas osalust rünnakutes ning mõningate rünnakute eest võttis vastutuse kohalik Islamiriigi (IS) haru.

Oma eelmise valitsuse ajal ei lubanud Taliban naistel avalikus elus ja meelelahutuses osaleda ning kehtestati äärmiselt karmid karistused. Abielurikkujaid ootas kividega surnuks loopimine.

Taliban pole oma valitsuse koosseisu veel avaldanud, öeldes, et sellega oodatakse kuni USA vägede lahkumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles