WHO: 1. detsembriks võib Euroopas lisanduda 236 000 koroonasurma

Copy
Meditsiiniõde abistamas Covidi patsienti intensiivravipalatis Prantsusmaal. Foto on illustreeriv.
Meditsiiniõde abistamas Covidi patsienti intensiivravipalatis Prantsusmaal. Foto on illustreeriv. Foto: ALAIN JOCARD/AFP/Scanpix

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) avaldas täna kartust, et 1. detsembriks võib Euroopas lisanduda veel 236 000 Covid-19 surma ning väljendas muret vaktsineerimistempo raugemise ja madala vaktsineerituse üle vaesemates riikides.

«Eelmisel nädalal kasvas koroonasurmade arv regioonis 11 protsenti – ühe usaldusväärse prognoosi kohaselt tähendab see 1. detsembriks Euroopas 236 000 surma,» ütles WHO Euroopa regiooni direktor Hans Kluge.

Siiani on Euroopas registreeritud umbes 1,2 miljonit koroonasurma.

WHO 53 Euroopas asuvast liikmesriigist 33 riigis on nakkuste suhtarv tõusnud viimase kahe nädalaga üle kümne protsendi, ütles Kluge.

Viiruse kõrge nakkuskordaja Euroopas «on väga murettekitav, eriti madala vaktsineerimisaktiivsuse valguses mitme riigi haavatavate elanike hulgas.»

Kluge ütles, et nakkuskõvera tõusu põhjuseks on viiruse äärmiselt nakkav deltavariant, piirangute ja meetmete «liialdatud leevendamine» ja suurenenud reisimine suvel.

Kuigi pool Euroopa elanikest on täielikult vaktsineeritud, on kaitsepookimise tempo aeglustunud, märkis Kluge.

«Viimase kuue nädala jooksul on see langenud 14 protsenti, seda on mõjutanud piiratud juurdepääs vaktsiinidele mõningates riikides ja vaktsiinide kasutusloa puudumine teistes.»

Euroopa madalama ja madalama keskmise sissetulekuga riikides on vaktsineeritud vaid kuus protsenti elanikest ja mõned riigid on suutnud pookida vaid iga kümnenda tervishoiutöötaja.

«Vaktsineerimise seisak meie regioonis on tõsine probleem,» ütles Kluge, kutsudes riike üles «suurendama tootmist, jagama doose ja parandama ligipääsu vaktsiinile».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles