Leedu julgeolekuamet peab võimalikuks vägivaldseid meeleavaldusi

BNS
Copy
Leedu märulipolitsei. Foto on illustreeriv.
Leedu märulipolitsei. Foto on illustreeriv. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Vägivaldsete rünnakute oht meeleavaldustel on praegu suur, hoiatas esmaspäeval Leedu riigi julgeolekuamet.

Teates öeldakse, et sellise hinnangu esitas julgeolekuamet Vilniuse linnavalitsusele, mis palus hinnata edaspidiste meeleavalduste ohtlikkust riigile ja ühiskonnale.

«Viimasel ajal köidavad taolised üritused Leedus lisaks rahumeelsetele osalistele ka propagandiste ja poliitilisi äärmuslasi, Kremli ja Minski valitsevate režiimide pooldajaid, samuti isikuid, kes pooldavad vägivalda,» seisis julgeolekuameti hinnangus.

Selle sõnul nenditi 10. augustil seimi juures toimunud sündmuste eritelul, et osa selle osaliste tegevust, seadusnormide rikkumist, ei saanud peatada ei ürituse korraldajad ega ühiskonnategelased, kel on autoriteeti meeleavaldajate seas.

«Sündmuste taoline areng on võimalik ka muude seda laadi ürituste puhul,» seisis dokumendis.

Hinnangus juhitakse tähelepanu, et COVID-19 taudi ajal on elavnenud totaalse kontrolli vandenõuteooriad, umbusk riigi struktuuride vastu ning meeleavaldused avaliku ja eraelu piirangute vastu.

Kuigi julgeolekuamet tunnistab, et meeleavalduste korraldajad, ei ürita viia oma eesmärke ellu seadusvastaste vahenditega, kuid meeleavaldusi püüavad ära kasutada «mõjutud, kuid ründavalt meelestatud rühmad, mis ässitavad ühiskonnarahutustele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles