ECHR: Venemaa pole läbi viinud Estemirova mõrva korralikku uurimist

Copy
Tšetšeenia ajakirjanik ja aktivist Natalja Estemirova.
Tšetšeenia ajakirjanik ja aktivist Natalja Estemirova. Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters / Scanpix

Venemaa pole läbi viinud korralikku uurimist inimõiguslase ja ajakirjaniku Natalja Estemirova tapmise osas, kes kirjutas Tšetšeenias toimunud inimõiguste rikkumisest, leidis Euroopa Inimõiguste Kohus (ECHR) oma teisipäeval avaldatud otsuses.

Inimõiguslased süüdistavad Tšetšeeni kohalikke võime ja nende autoritaarset juhti Ramzan Kadõrovit seotuses Esterimova röövimise ja mõrvaga. Estemirova oli inimõiguskeskuse Memorial Tšetšeeni haru juht. Aktivistid nõuavad juhtumi põhjalikumat uurimist.

ECHR leidis Estemirova õe Svetlana 2011. aastal esitatud kaebuse kohta otsust langetades, et pole leitud tõendeid valitsuse seotusest Estemirova mõrvaga.

Kuid kümme aastat pärast mõrva, mis šokeeris Vene inimõiguslasi ja mille eest kedagi veel kohtu ette pole viidud, ütles kohus, et Moskva «pole kuritegu korralikult uurinud».

Lisaks pole Vene valitsus andnud kohtule kogu kriminaalasja toimikut, mis «õõnestas kohtu võimet hinnata uurimise kvaliteeti».

Kohtule saadetud tõendid ja vastuolud uurimises tekitavad «kahtlust uurimise tõhususe osas».

Venemaa ei suutnud tõestada, et uurimine vastas Euroopa Inimõiguste kohtu nõuetele, ütles kohus, ning nõudis Venemaa valitsuselt 20 000 eurot kahjutasu.

Estemirova rööviti 15. juulil 2009. aastal omast kodust Tšetšeenia pealinnas Groznõis ning tema kuulihaavadega surnukeha leiti mõni tund hiljem Inguššiast.

Kohus ütles, et ehkki prokuratuur nimetas peamiseks kahtlusaluseks Alhazur Bašajevi ja käskis ta vahistada, pole teda kunagi tabatud. «Tundub, et uurimine alles käib,» märkis kohus.

Uurimisest ei selgunud ka, «miks ei leitud mõrvas kahtlustatava ega ühegi tema ebaseadusliku relvarühmituse liikme DNAd».

Venemaal on viimastel aastatel tapetud mitmeid tuntud aktiviste, 2006. aastal tapeti ka Estemirova sõber Anna Politkovskaja ning aastal 2015 tuntud opositsioonipoliitik Boris Nemtsov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles