Hiina: Afganistan on pööranud pärast USA lahkumist uue lehekülje

Copy
Talibani kaasasutaja mulla Abdul Ghani Baradar ja Hiina välisminister Wang Yi kohtumisel 28. juulil Hiinas Tianjinis.
Talibani kaasasutaja mulla Abdul Ghani Baradar ja Hiina välisminister Wang Yi kohtumisel 28. juulil Hiinas Tianjinis. Foto: Li Ran / Xinhua / AP / Scanpix

USA vägede lahkumine Afganistanist pärast 20 aastat kestnud konflikti annab märku, et see riik on pööranud uue lehekülje, ütles teisipäeval Hiina, olles kritiseerinud Washingtoni kaootilist väljumist.

Hiina on pärast Talibani võimuletulekut Afganistanis korduvalt öelnud, et on valmis süvendama «sõbralikke ja koostöö suhteid» islamiliikumisega.

USA lõpetas sõjalise taandumise Afganistanist esmaspäeval.

«Afganistan on suutnud vabastada end välismaisest sõjalisest okupatsioonist,» ütles Hiina välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin.

«Afganistani rahvas on juhatanud sisse uue alguse rahuks ja ülesehituseks ning Afganistan on pööranud uue lehekülje,» lisas ta.

Hiina saatkond Kabulis jätkab tegevust, kuigi Peking alustas Hiina kodanike evakueerimist Afganistanist mitu kuud tagasi, kui julgeolekuolukord hakkas halvenema.

Peking ei ole tunnustanud Talibani de facto valitsusena. Teda teeb murelikuks ka islamistide toetus uiguuri separatistidele, kes otsivad võimalusi imbumiseks Hiina Xinjiangi piirkonda.

Kõrgetasemeline Talibani delegatsioon kohtus eelmisel kuul Tianjinis Hiina välisministri Wang Yiga ning lubas, et Afganistani ei saa enam kasutada terroristide baasina.

Taliban võib pidada Hiinat oluliseks investeeringute ja majandustoetuse allikaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles