Hollandi koalitsioonikõnelused on viis kuud pärast valimisi ummikus (1)

Copy
Viie Hollandi partei liidrid pidamas kõnelusi uue võimukoalitsiooni moodustamise üle.
Viie Hollandi partei liidrid pidamas kõnelusi uue võimukoalitsiooni moodustamise üle. Foto: Lex van Lisehout / EPA / Scanpix VAN LIESHOUT

Holland liigub ilmselt vähemuskoalitsiooni moodustamise kõneluste poole, kuna jõupingutused panna kokku viiest parteist koosnev valitsus nurjusid teisipäeval.

Rohkem kui viis kuud pärast üldvalimisi, mis jätsid Hollandi poliitilise maastiku killustatuks, teatasid kaks peamist erakonda, et nad ei soovi moodustada uut valitsust paari vasakparteiga.

Peaministri kohusetäitja Mark Rutte konservatiivse erakonna Rahvapartei Vabaduse ja Demokraatia Eest (VVD) ja kristlike demokraatide (CDA) otsus järgnes kuid kestnud kõnelustele parteiliidrite ja ametniku vahel, kes püüab kokku panna Hollandi järgmist võimukoalitsiooni.

Rohelise Vasakpartei liider Jesse Klaver ütles, et Rutte keeldumine kõnelustest ei sobi Hollandi mitmeparteiliste koalitsioonikõneluste traditsiooni.

«Demokraatia on täna kaotaja,» lausus ta.

Klaveri rohelisd olid nõus moodustama bloki uues valitsuses koos Tööparteiga, kuid Rutte lükkas selle mõtte tagasi ilmses kartuses, et viiest parteist koosnev koalitsioon viib ebastabiilse valitsuseni.

«See on suur häbi,» ütles Tööpartei liider Lilianne Ploumen. «Ma oleksin tõesti tahtnud pidada VVD ja CDAga läbirääkimisi, näiteks miinimupalga tõstmise üle.»

Rutte on olnud kolm ametiaega Hollandi peaminister ning temast saaks riigi kõige pikaajalisem valitsusjuht, kui ta juhiks järgmist valitsust.

Valimistel teise tulemuse teinud tsentristliku partei D66 juht Sigrid Kaag ütles, et nüüd tuleb Ruttel leida tee sellest ummikust välja.

Kõnelused uue valitsuse moodustamise üle kestavad ilmselt nädalaid.

Populist Geert Wilders ei soovinud oodata läbirääkimiste jätkumist ning kutsus Twitteri säutsus korraldama uusi üldvalimisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles