Kabulist traumeeritud Brüssel tahab ELi kiirreageerimisväge (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Möödunud nädalal Türgis smugeldamisvastase operatsiooni käigus kinni peetud afgaani migrandid. Ankara on selgesõnaliselt väljendanud vastumeelsust võõrustada peale süürlaste ka afgaani pagulasi. 
Möödunud nädalal Türgis smugeldamisvastase operatsiooni käigus kinni peetud afgaani migrandid. Ankara on selgesõnaliselt väljendanud vastumeelsust võõrustada peale süürlaste ka afgaani pagulasi. Foto: Sedat Suna/EPA/Scanpix

Kuigi EL pole Afganistanis kunagi sõjalist missiooni pidanud, vallutab see teema täna Ljubljanasse lendavate ühenduse kaitseministrite kokkusaamise.

Nagu tõdes üks anonüümsuse tingimusel eesistujamaa Sloveenia pealinnas täna algava kaitseministrite ja homme sinna koguneva välisministrite kohtumise sisu tutvustanud euroametnik, oli eelmine Kabuli lõppmänguga sama mõjukas sündmus Krimmi anneksioon 2014. aastal.

Pärast seda, kui NATO Euroopa liitlased said USA presidendilt Joe Bidenilt kevadel selge ei Afganistanis jätkamise ja möödunud nädalal G7 videotippkohtumisel ka Kabuli evakuatsiooni pikendamise kohta, on ELis sõnapaar «strateegiline autonoomia» järjest valjemini kõlanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles