ÜK peab Talibaniga kõnelusi Afganistani jäänud kodanike lahkumise üle

Copy
Briti sõjaväelased naasmas Afganistanist. Foto on illustratiivne.
Briti sõjaväelased naasmas Afganistanist. Foto on illustratiivne. Foto: Matthews RAF/ Briti kaitseministeerium / EPA / Scanpix

Suurbritannia alustas islamiliikumisega Taliban kõnelusi Afganistani jäänud kodanike ja liitlaste turvalise lahkumise üle.

Briti valitsus kinnitas kolmapäeval AFP-le, et saatis kõrge tsiviilametniku Simon Gassi kohtuma Talibani esindajatega Dohas.

Suur osa Talibani kõrgest juhtkonnast elas Katari pealinnas kuni Afganistani lääne toetatud valitsuse kukutamiseni eelmisel kuul pärast 20 aastat kestnud sõda.

Gass «kohtub Talibani kõrgete esindajatega, et rõhutada Briti kodanike ja nendega koos töötanud afgaanide Afganistanist turvalise lahkumise tähtsust,» ütles valitsuse kõneisik AFP-le.

See on esimene avalikustatud diplomaatia Londoni ja Talibani vahel alates sellest, kui Suurbritannia ühines USA hiiglasliku õhusillaga, et tuua Afganistanist ära üle 100 000 inimese.

Briti peaministri Boris Johnsoni valitsus püüdis tulutult veenda USA presidenti Joe Bidenit pikendama Afganistanist lahkumise tähtaega kaugemale 31. augustist.

Opositsioon on kritiseerinud välisminister Dominic Raabi, et see ei katkestanud otsekohe puhkust, kui Taliban Afganistanis võimu haaras.

Üks Briti minister ütles ajalehele The Sunday Times, et tema hinnangul oleks suutnud ÜK evakueerida veel 800–1000 inimest.

Johnson ütles kolmapäeval, et London võlgneb tohutu tänu neile afgaanidele, kes töötasid Afganistanis koos Briti relvajõududega, ning valitsus on kindlalt otsustanud anda neile ja nende perekondadele vajaliku toetuse oma elude uueks ülesehitamiseks Ühendkuningriigis.

Valitsuse meetmete seas on piiramatu õigus tööle ja võimalus taotleda tulevikus Briti kodakondsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles