Ajaleht: Bidenit Afganistanis päästa aidanud tõlk jäi Kabuli (1)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Carlos Barria

Tõlk, kes aitas praegust USA presidenti Joe Bidenit 2008. aastal Afganistanis lumetormist päästa, varjab end Kabulis Talibani eest, sest ei pääsenud USA korraldatud evakuatsioonilendudele, kirjutas Wall Street Journal.

Toona olid senaator Biden ja veel kaks kongresmeni Afganistanis visiidil, kui lumetorm sundis nende helikopteri kauges mägipiirkonnas maanduma, teatas ajaleht kolmapäeval.

Tõlk, keda tema julgeoleku huvides nimetatakse lühidalt Mohammediks, töötas siis regulaarselt USA armee heaks.

Kartes, et Biden koos senaatorite Chuck Hageli ja John Kerryga võib Talibani rünnaku alla jääda, liitus Mohammed sõjaväe kiirreageerimisjõudude väikse rühmaga, kes läks Bagrami lennuväebaasist mägedesse USA rahvaesindajaid päästma.

Mohammedi taotlus emigreerumiseks ja evakueerumiseks jäi aga kolmteist aastat hiljem menetlemata.

«Tere härra president; päästke mind ja mu perekonda,» ütles ta Wall Street Journali vahendusel esmaspäeval, kui evakuatsioonioperatsioon Kabuli lennuväljal lõppes. «Ärge unustage mind siia».

Ajalehe andmetel varjavad Mohammed, tema naine ja neli last end nüüd Kabulis võimu haaranud Talibani eest.

Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki kinnitas teisipäeval, et Ühendriigid tahavad teda aidata. «Meie sõnum talle on tänu, et võitlesite meie kõrval viimased 20 aastat,» ütles Psaki ajakirjanikele. «Me viime teid välja. Me austame teie teenistust,» kinnitas pressiesindaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles