Talibani paraadil näidati ära võetud USA sõjatehnikat (1)

Copy
Talibani paraadil näidati ära võetud USA sõjatehnikat.
Talibani paraadil näidati ära võetud USA sõjatehnikat. Foto: JAVED TANVEER

Ründekopter Black Hawk tegi kolmapäeval Afganistani lõunaosas Talibani südamaa kohal tiire ja võitlejad seisid USA päritolu Humveedel, mis on langenud võitlejate sõjasaagiks.

Talibani võiduring tähistas Ühendriikide vägede lõplikku väljaviimist pärast seda, kui islamiliikumine oli Afganistani hämmastava kiirusega kontrolli alla võtnud.

Kandahari poole kulgeval maanteel sõitis pikk rida rohelisi soomustatud lahingumasinaid ühes jorus alla, enamikul Talibani valge-must lipp antenni küljes.

Võitlejate käes on nüüd mitmesugused sõjamasinad, mida USA, NATO ja Afganistani väed olid 20 aastat kestnud sõja vältel kasutanud.

Talibani paraad.
Talibani paraad. Foto: JAVED TANVEER

Üle sõitnud Black Hawk lasi aimata, et keegi Afganistanis endisest sõjaväest on mässuliste poolele üle läinud, sest Talibanil oskustega piloote seni pole olnud.

Puštude südamaa Kandahar on ühtlasi Talibani sünnikodu, kust tõusti 1996. aastal kogu riiki kontrollima, mis kestis kuni USA sissetungini 2001. aastal.

Sajad inimesed kogunesid Kandahari kriketiväljakule kuulama kõnesid, mis kiitsid Talibani edukat pealetungi ja lennutasid pilkenooli USA suunas.

«Meie ühine vaenlane, kes lubas tuua meile majandusliku õitsengu, ei suutnud seda teha,» ütles üks Talibani värvatutest, Saqeb. «Ameerika mitte lihtsalt ei rünnanud meie noori sõjamehi. Ameerika on rikkunud meie ajakirjanduse. Ta on võtnud meilt meie kultuuri. Ta on jalge alla tallanud majanduse,» rääkis ta.

Hibatullah Akhundzada
Hibatullah Akhundzada Foto: Afghan Islamic Press

Talibani kõrgeim juht, aastaid varjus olnud Hibatullah Akhundzada elab Kandaharis. Levis sõnum, et ta ilmub kolmapäeval rahva ette, kuid seda ei juhtunud, vaid rahva poole pöördus linna uus kuberner.

Päev varem olid Kandahari tänavatel tuhanded usklikud, kes kandsid lippe ja skandeerisid USA vägede lahkumise puhul: «Jumal on suurim» (Allahu Akbar).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles