Türgi püüab Talibaniga suhteid soojendades võita lääne soosingut

Postimees
Copy
Talibani võitlejad patrullivad Kabuli lennujaamas, mis pärast USA üksuste lahkumist seisab kasutamiskõlbmatult.
Talibani võitlejad patrullivad Kabuli lennujaamas, mis pärast USA üksuste lahkumist seisab kasutamiskõlbmatult. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan otsib üksmeelt Afganistanis võimu haaranud Talibaniga, kuna riigis arvestatava kohalolu saavutamine aitas ekspertide hinnangul tal parandada positsiooni rahvusvahelises kogukonnas, kuid samal ajal on viited Türgi ja Talibani usulisele ühtsusele tekitanud kodumaal pahameele Erdoğani vastu.

Türgi koos Katariga arutab parasjagu Talibaniga võimalusi võtta enda kätte Kabuli lennujaama käitamine. Türklaste abi Kabuli lennujaamas on eelkõige vajalik logistiliste küsimuste lahendamisel, sest USA vägede lahkumise järel ei olda Afganistani pealinnas võimelised lennukeid vastu võtma.

Lennujaama toimimine on aga vajalik humanitaarabi Afganistani toimetamiseks ning viimast on tarvis riigi kokkuvarisemise ennetamiseks, mis aitaks ehk hoida ära ka massilist põgenemist ja võimalikku kodusõda.

Põgenike tähtsaima transiitmaana on Türgil seejuures mängus oma huvid. Igaks juhuks hoogustas riik juba müüri ehitamist piirile Iraaniga.

Samas on Ankara huvid laiemad, eelkõige majanduslikud. Afganistani võimalik tulevane ülesehitus võiks tähendada Türgi ehitusfirmadele miljarditesse eurodesse küündivaid tulusaid lepinguid. Seejuures on valdav osa suuremaid Türgi ehitusfirmasid Erdoğanile lähedal seisvate ettevõtjate kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles