Rumeenia peaministrit ähvardab umbusaldusavaldus

Copy
Rumeenia peaminister Florin Cîțu.
Rumeenia peaminister Florin Cîțu. Foto: Robert Ghement / EPA / Scanpix

Rumeenia liberaalist peaminister Florin Cîțu sai neljapäeval koalitsioonipartnerilt tagasiastumisnõude, sest ta oli ootamatult ametist vabastanud valitsuse arenduskava arvustanud justiitsministri.

Alates eelmise aasta detsmbrist peaministriametit pidav Cîțu teatas kolmapäeva õhtul, et vabastab ametist justiitsministri Stelian Ioni, kes esindab reformistlikku parteid USR-PLUS.

Tüli põhjustajaks on Cîțu ja tema Rahvusliku Liberaalse Partei (PNL) kaitstud vastuoluline kohalike kogukondade arengukava, mis maksab kümme miljardit eurot.

Kriitikute sõnul pole kava läbipaistev ning Cîțu eesmärk on osta sellega kohalike poliitikute toetus enne tema partei sel kuul toimuvaid sisevalimisi.

Projekt vajas justiitsministri heakskiitu, kuid Ion keeldus seda andmast.

Cîțu ütles kolmapäevase kabinetinõupidamise lõpus, et ei saa leppida ministritega, kes on riigi moderniseerimise vastu. Partei USR-PLUS esindajad boikottisid seda kabinetiistungit.

Peaminister pidas Ioni käitumist väljapressimiseks.

USR-PLUS seevastu nimetas neljapäeval kogu projekti avaliku raha varguseks, mida ta ei kavatse andestada, ning kutsus üles läbirääkimistele uue peaministri leidmiseks.

Kui Cîțu tagasi ei astu, siis on USR-PLUS valmis toetama hääletusel valitsuse umbusaldamist.

Rahvuslik Liberaalse Partei sisevalimistel septembri lõpus on Cîțu konkurendiks tema eelkäija peaministriametis ja praegune parteijuht Ludovic Orban.

Vastuolulise kohaliku arengukava eest on hoiatanud mitmed vabaühendused, nähes sarnasust varasemate riigivargustega, mille puhul on poliitilise patronaaži saavutamiseks kasutatud raha raisku läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles