Gaza sektori piirialal sai surma palestiinlane

Copy
Neljapäevane märul Gaza piiril.
Neljapäevane märul Gaza piiril. Foto: SAID KHATIB/Scanpix

Gaza sektori piirialal sai öistes kokkupõrgetes Iisraeli armeega surma palestiinlane ja veel vähemalt 15 vigastada, teatas kohalik tervishoiuministeerium.

«Meie andmetel sai 26-aastane mees kuulitabamuse kõhtu, mille järel suri. Veel ühe haavatu vigastused on rasked,» edastati teadaandes.

Uudisteagentuuri AFP ajakirjanike sõnul toimusid mitmel pool piirialal meeleavaldused, kus loobiti Iisraeli sõdureid süütepudelite, kivide ja muu kättejuhtuvaga ning põletati autorehve.

Iisrael teatas kolmapäeval, et laiendab Gaza kalastusvööndit, suurendab sektori veevarustust ja lubab rohkematel palestiina kaupmeestel ja kaupadel Iisraeli siseneda, ehkki vägivaldsed kokkupõrked Gaza piiril jätkuvad. Lisaks saab Erezi piiriületuspunkti läbimise loa senise 2000 kaupmehe asemel 7000 Gaza kauplejat.

Iisrael ja palestiinlaste islamiliikumine Hamas sõlmisid mais pärast 11 päeva kestnud vaenutegevust vaherahu. Kokkupõrked olid üle aastate ohvriterohkeimad.

Iisrael alustas juulis Gaza kalastusvööndi laiendamisega ning lubas 15. augustil pea pärast aastast pausi esimest korda Gaza kaupmeestel ja kaupadel riiki siseneda.

Vähem kui nädala pärast, 21. augustil sai Hamasi teatel Gaza piiril toimunud vägivallas haavata 40 inimest, nende hulgas 12-aastane palestiina poiss. Surma sai ka Iisraeli erivägede snaiper.

Vahejuhtum tähistas naasmist 2018. aasta meeleavalduste juurde, mil Gaza elanikud alustasid proteste, et nõuda Iisraeli blokaadi lõpetamist ja palestiinlaste õigust naasta maadele, kust nad pärast juudiriigi rajamist välja saadeti. Sellest alates on pea igal õhtul toimunud piiril vägivaldsed kokkupõrked.

Iisrael kehtestas Gaza sektorile blokaadi 2007. aastal pärast Hamasi võimuletulekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles