Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

Islamiriigi kurikuulus liige tunnistas ennast USA kohtus süüdi

Copy
El Shafee Elsheikh ja Alexanda Amon Kotey.
El Shafee Elsheikh ja Alexanda Amon Kotey. Foto: HANDOUT/Scanpix

Terrorirühmituse Islamiriik kurikuulus liige Alexanda Amon Kotey tunnistas ennast neljapäeval USA föderaalkohtus süüdi lääneriikide kodanike röövimises ja mõrvades osalemises.

«Kas tunnistate end süüdi vabalt ja vabatahtlikult, sest olete tegelikult nendes kuritegudes süüdi?» küsis kohtunik.

«Jah,» vastas Kotey.

Suurbritannia endist kodanikku süüdistatakse 2014. aastal tapetud USA ajakirjanike James Foley ja Steven Sotloffi, humanitaarabitöötajate Peter Kassigi ja Kayla Muelleri ning teiste lääneriikide kodanike mõrvades osalemises. Tavaliselt raiuti ohvritel pea maha ja sellest filmitud kaadreid levitati internetis.

Kotey kuulus inimröövide ja metsikute mõrvade poolest kurikuulsasse Islamiriigi röövimis- ja mõrvarühma, mis kandis hüüdnime Biitlid (The Beatles), sest selle liikmed rääkisid araabia keelt tugeva inglise aktsendiga ja kahel oli ka Suurbritannia kodakondsus. Rühm viis läbi hukkamisi ja piinamisi ning värbas mitmeid Ühendkuningriigi kodanikke islamistide ridadesse.

Praegu 37-aastane Kotey ja 33-aastane El Shafee Elsheikh lennutati oktoobris Iraagist Ühendriikidesse. Kurdiväed tabasid mõlemad mõrtsukad Süürias 2018. aasta jaanuaris ja nad anti USA vägede kätte Iraagis. Vanglas viibides mehed ennast süüdi ei tunnistanud.

Suurbritannia on võtnud terroristidelt kodakondsuse.

USA tollane justiitsminister Bill Barr kinnitas möödunud aastal Suurbritannia võimudele, et Ühendriigid loobuvad äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejate hukkamisest, keda süüdistatakse ameeriklaste röövimises ja tapmises. Barr andis lubaduse, et ligi pääseda brittide valduses olevatele tõenditele kahe mõrtsuka vastu. Briti kohus välistas kahe riigi koostöö, kui mõrvareid võib Ühendriikides surmanuhtlus oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles