Medvedev lubas ameeriklastele Afganistanis koostööd

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev pressikonverentsil Toshkentis.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev pressikonverentsil Toshkentis. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa tervitab presidendi sõnul USA uue riigipea Barack Obama otsust vaadata ümber senine poliitika Afganistanis ning on valmis tegema koostööd, sealhulgas pakkuma varustusteid mittesõjaliseks transiidiks NATO vägedele.


Kesk-Aasias asuvas gaasirikkas Usbekistanis strateegilisi ja majandussuhteid tugevdanud Medvedev avaldas pressikonverentsil lootust, et «uus USA administratsioon oleks edukam Afghanistani lahenduses kui tema eelkäija», vahendas Reuters.


«Me oleme valmis täielikuks ja võrdseks koostööks Afganistani julgeoleku alal, sealhulgas Ameerika Ühendriikidega,» kinnitas ta. «Me oleme valmis töötama kõige keerulisemate küsimustega... sealhulgas mittesõjaliste kaupade transiidiga,» lisas ta.

Afganistani sõjajõudude varustamises koostöö tegemine on olnud üks NATO ja Venemaa edukamaid projekte seni, kuid ka seda on varjutanud mullu augustis Gruusias peetud sõda, kuid ilmselt üritab Medvedev võimuvahetust Valges Majas kasutada suhete parandamiseks.

Kremli alaline esindaja NATO juures Dmitri Rogozin sidus aga sel nädalal mittesõjalise transiidi Afganistanis viibivatele vägedele otseselt suve lõpus sõja pärast külmutatud NATO-Vene nõukogu töö taastumisega. Esimene istung peaks selles foorumis toimuma esmaspäeval.

Venemaad häirib samuti terrorioht, mis ähvardab tema Kesk-Aasia liitlasi Afganistanis ja Pakistanis tegutseva islamistliku Talibani kujul, mistõttu toetati ka seitsme aasta eest USA sõjalist pealetungi seal. Selle tulemuste osas ollakse aga Moskvas endiselt kriitilised.

«Radikaalide arv ei ole Afganistanis alanemas,» tõdes Medvedev, kelle sõnul tekitab vaesus regioonis jätkuvalt terrorismi. Usbekistani autoritaarne liider Islam Karimov tunnistas samuti, et oht regioonis on suur, mistõttu peaks sealsetel riikidel tema sõnul olema suurem sõnaõigus Afganistani küsimuses.

Toshkentis kohtunud presidendid tegid varem ka ettepaneku, et sellel teemal võiks algatada uue rahvusvahelise konverentsi Shanghai Koostööorganisatsioon, kuhu kuuluvad Vene Föderatsiooni ja Hiina Rahvavabariigi kõrval ka neli endise Nõukogude Liidu vabariiki Kesk-Aasias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles