Uus-Meremaa rekordsooja talve põhjus on kliimamuutus

Copy
Uus-Meremaa noored nõuavad meeleavaldusel samme kliimamuutuse vastu.
Uus-Meremaa noored nõuavad meeleavaldusel samme kliimamuutuse vastu. Foto: James Ross/epa/scanpix

Uus-Meremaal oli tänavune talv soojem kui varasemad ning rekordi taga on kliimamuutus, vahendas täna riiklik teadusinstituut.

Ajavahemikus juuni-august oli temperatuur 1,32 kraadi keskmisest kõrgem ja ületas ka eelmisel aastal sündinud senise rekordi, ütles Riiklik Vee- ja Atmosfääriuuringute Instituut (NIWA).

Viimastel andmetel on Uus-Meremaa kümnest kõige soojemast talvest seitse olnud alates 2000. aastast.

Eelmised rekordid olid 1970. ja 1971. aastal, aga üldises edetabelis jäävad need 18. ja 13. kohale. Mõõtmisandmed ulatuvad 1909. aastasse.

«Seda, mida tollal peeti ebatavaliselt soojaks, ei peeta enam ebatavaliseks,» ütles NIWA meteoroloog Nava Fedaeff.

Mõlema rekordilise perioodi puhul etendavad oma osa looduslikud ilmamustrid, aga otsustava erinevus on atmosfääri süsinikdioksiidi hulgas.

1970. aastate alguses saadi ühes Wellington lähedal asuvas mõõtmisjaamas süsinikdioksiidi sisalduseks 32 osakest miljoni kohta, aga nüüdseks on kontsentratsioon tõusnud ligi 30 protsenti, ulatudes 412 osakeseni miljoni kohta, ütles Fedaeff.

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern kuulutas eelmisel aasta välja kliimakriisi ja ütles, et tulevaste põlvkondade nime tuleb hakata otsekohe tegutsema.

Uus-Meremaa on võtnud eesmärgiks saada 2050. aastaks süsinikuneutraalseks ja juba 2035. aastaks tahetakse jõuda nii kaugele, et kogu energia tuleb taastuvallikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles