Leedu tahab EL-i välispiiri ületamiseks rangemaid nõudeid

BNS
Copy
Leedu piirivalve patrull Purvenai küla läheduses 10. juulil.
Leedu piirivalve patrull Purvenai küla läheduses 10. juulil. Foto: MINDAUGAS KULBIS

Leedu siseministeerium tegi ettepaneku, et Euroopa Liidu välispiiri valvet ja varjupaiga andmist korraldavates õigusaktides oleks riikide jaoks rohkem võimalusi bloki välispiiri ületamise piiramiseks.

«On vaja otsustavat vastust, kiireid ja selgeid otsuseid, mis aitaksid võidelda seadusvastase rände ja hübriidohtude poliitiliselt motiveeritud kasutamisega. Kõige tähtsam on, et EL-i õiguse muudatused oleksid suunatud välispiiri valve tugevdamisele, ühiste välispiiri seirestandardite ja seadusvastase saabumise ennetamise parandamisele, mitte taltsutamatu rände tagajärgedele lahenduse otsimisele,» ütles Leedu siseminister Agnė Bilotaitė.

Ministeeriumi reedese teate kohaselt nähakse Schengeni piirikoodeksis ette, et riigi ühiskonnakorrale või sisejulgeolekule ohu tekkimisel võidakse taastada kontroll sisepiiridel, kuid mitte lisameetmeid EL-i välispiiri valvamisel.

Ministeerium sooviks ühe sarnase võimalusena näha ette füüsilise tõkke paigaldamise välispiirile.

Ministeeriumi teatel kavatseb Euroopa Komisjon muuta Schengeni piirikoodeksit veel tänavu, kajastades selles olukordi, mis ohustavad ühiskonna tervist nagu COVID-19 taoline epideemia. Leedu tahaks kajastada mitte ainult taudi, vaid ka poliitilistel põhjustel tekkinud seadusvastast rännet.

Tehakse ettepanek vähendada piiri ületamise võimalusi, kui mõnele liikmesriigile avaneb hübriidrünnaku oht. Varjupaigataotlejad võiks sel puhul saabuda vaid ametlike piiripunktide kaudu.

Leedu soovitab EL-il rände tõttu rakendada õiguskorralduses erandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles