Iraan ärgitas USA-d loobuma sõltuvusest sanktsioonide vastu

Copy
Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Saeed Khatibzadeh.
Iraani välisministeeriumi pressiesindaja Saeed Khatibzadeh. Foto: ATTA KENARE/AFP/Scanpix

Iraan kutsus USA-d täna üles peatama oma sõltuvust sanktsioonidest Islamivabariigi vastu ning süüdistas president Joe Bidenit samasuguses ummikusseviivas poliitikas nagu viljeles Donald Trump.

Välisministeeriumi pressiesindaja Saeed Khatibzadeh ütles seda päev pärast seda, kui Ühendriikide rahandusministeerium tegi teatavaks sanktsioonid nelja iraanlase vastu, kes väidetavalt kavandasid Iraani päritolu ajakirjaniku inimröövi Ühendriikides.

«Washington peab mõistma, et sel ei ole muud valikut kui loobuda sõltuvusest sanktsioonide vastu ning näitama nii avalduste kui käitumisega üles austust Iraani suhtes,» seisab Khatibzadeh pressiteates.

Reedel teatas rahandusministeerium sanktsioonidest nelja Iraani luuretöötaja vastu, kes on seotud kampaaniaga Iraani teisitimõtlejate vastu välismaal.

USA juulikuise föderaalsüüdistuse kohaselt püüdsid luuretöötajad 2018. aastal sundida Masih Alinejadi Iraanis elavaid sugulasi teda kolmandasse riiki meelitama, et ta vahistada ja Iraani vangi saata.

Kui see ebaõnnestus, palkasid nad väidetavalt USA eradetektiivid teda kahe viimase aasta jooksul jälgima.

Khatibzadeh nimetas juulis Ameerika süüdistusi «alusetuiks ja absurdseteks», viidates neile kui «Hollywoodi stsenaariumidele».

Trumpi eesistumise ajal taganes Washington ühepoolselt Teherani ja kuue suurriigi vahel sõlmitud 2015. aasta tuumaleppest.

Mitmepoolne leping pakkus Iraanile sanktsioonidest vabastamist vastutasuks tuumaprogrammi piiramise eest.

Selle nurjas Trumpi otsus Ühendriigid sellest 2018. aastal välja tuua.

Biden on öelnud, et soovib Washingtoni uuesti lepingusse integreerida, kuid aprillis alanud kõnelused Viinis on takerdunud pärast seda, kui ultrakonservatiivne Ebrahim Raisi võitis juunis Iraani presidendivalimised.

Augusti lõpus süüdistas Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei Bideni administratsiooni selles, et ta esitas kokkuleppe taaselustamise kõnelustel samad nõudmised nagu tema eelkäija.

Ja teisipäeval tegi Iraani uus välisminister Hossein Amir-Abdollahian ettepaneku, et Viini kõnelustega kahe või kolme kuu jooksul edasi ei minda.

Teheran nõuab USA poolt alates 2017. aastast kehtestatud või taaskehtestatud sanktsioonide tühistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles