El Salvadori valimiskohus tühistas presidendi tagasivalimise keelu (1)

Copy
President Nayib Bukele.
President Nayib Bukele. Foto: Jose Cabezas/Scanpix

El Salvadori ülemkohus tühistas reedel presidendi tagasivalimise põhiseadusliku keelu, mille järel langetas kõrgeim valimiskohus laupäeval otsuse, mis annab riigipea Nayib Bukelele võimaluse kandideerida teisele ametiajale 2024. aastal.

Kõrgeim valimiskohus kinnitas, et võttis vastu vastavasisulise otsuse, mida mida ei saa edasi kaevata.

Otsuse langetasid kohtunikud, kelle Bukele määras ametisse mais, kui riigi parlament oli kõrvaldanud ametist mitu valitsuskriitilist kohtunikku. Kriitikud nimetasid seda riigipöördeks, samuti tõi see kaasa rahvusvahelise hukkamõistu.

Uued kohtunikud tühistasid ülemkohtu põhiseaduskoja varasema otsuse, milles leiti, et president ei või kaks ametiaega järjest ametis olla.

Aastal 2019 võimule tulnud Bukele on El Salvadori rahva seas populaarne ning ta on lubanud võidelda organiseeritud kuritegevusega ja tugevdada riigi julgeolekut.

Tema liitlastel on ka suur enamus riigi kongressis – olukord, mida pole nähtud alates 1992. aasta rahuleppest, mis pani punkti 12 aastat kestnud kodusõjale.

Samas on Bukele ette heidetud autoritaarseid kalduvusi. Läinud aastal lähetas ta parlamenti seadusandjate survestamiseks sõjaväelased.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles