Venezuela valitsusleer kinnitas osalist kokkulepet opositsiooniga

Copy
Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó.
Venezuela opositsiooniliider Juan Guaidó. Foto: Ariana Cubillos / AP / Scanpix

Venezuela valitsusmeelne parlamendispiiker teatas laupäeval, et valitsuse ja opositsiooni kõnelused riigi pikaajalise poliitilise kriisi lahendamiseks on viinud osalise kokkuleppeni.

Opositsioon ootab Mexicos toimuvatelt kõnelustelt tagatisi vabade ja ausate kohalike valimiste läbiviimiseks sügisel ning Nicolás Maduro valitsuse soov on saavutada majandust pitsitavate rahvusvaheliste sanktsioonide leevendamine.

«Oleme töötanud peamiselt osaliste kokkulepete kallal, eriti nende osas, mis aitavad teenida venezuela rahvast,» ütles parlamendi esimees Jorge Rodríguez, kes juhib valitsusdelegatsiooni.

Samal ajal pole midagi avaldatud kokkulepete sisu kohta ning opositsiooni esindaja kinnitas AFP-le, et midagi pole kokku lepitud.

Norra vahendatud ja Mehhiko võõrustatud kõneluste peamine eesmärk on lõpetada Maduro kaheksa-aastase valitsemisajaga kaasnev poliitiline kriis.

Kõnelustel on seitsmepunktine päevakava, sealhulgas sanktsioonide leevendamine, poliitilised õigused ja valimiste tagatised, kuid mitte president Nicolás Maduro lahkumine.

Valitsusleer on Rodríguezi sõnul väga tähelepanelik kõigi majanduslike tagatiste suhtes, millest Venezuela rahvas on ilma jäetud, ning Maduro taotleb sanktsioonide osalist või ka täielikku tühistamist.

Juan Guaidó juhitud Venezuela peamine opositsiooniallianss teatas teisipäeval, et osaleb novembrikuistel linnapea- ja kubernerivalimistel, lõpetades sellega kolm aastat väldanud boikoti seoses vaba, õiglase ja läbipaistva hääletuse puudumisega.

Maduro ja Guaidó isiklikult kõnelustel ei osale, need peaksid kestma esmaspäevani.

Eelmised läbirääkimised 2018. aastal Dominikaani Vabariigis ja aasta hiljem Barbadosel ei suutnud Venezuela poliitilist ja majanduskriisi lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles