Montenegros ajas politsei jõuga laiali uue metropoliidi vastased

Copy
Meeleavaldajad takistamas pääsu Montenegro kunagisse pealinna Centinjesse.
Meeleavaldajad takistamas pääsu Montenegro kunagisse pealinna Centinjesse. Foto: Risto Bozovic / AP / Scanpix

Montenegro politsei ajas pühapäeval laiali sadu meeleavaldajaid, kes olid kogunenud kunagisse pealinna takistama uue Serbia õigeusu kiriku metropoliidi Joanikije ametissepühitsemist.

Politsei kasutas 15. sajandist pärinevast peakloostrist umbes saja meetri kaugusel Cetinje peaväljakul kogunenud rahvahulga laialiajamiseks pisargaasi.

Ehkki Serbia õigeusu kirik (SPC) on Montenegro suurim kirik, süüdistavad kriitikud seda Belgradi huvide teenimises. Samuti süüdistatakse 2020. aastal võimule tulnud valitsust liiga lähedastes suhetes Serbia kirikuga.

Montenegro 620 000 elaniku hulgas on umbes kolmandik serblasi, kelle seas leidub neidki, kes ei taha Montenegro iseseisvust tunnistada.

Ametissepühitsemise vastased püstitasid laupäeval barrikaade, et tõkestada ligipääs Cetinjesse.

«See ei ole Serbia!», «Elagu Montenegro!» hüüdsid nad pealinnast Podgoricast Cetinjesse kulgeval teel.

Protestijate lootus oli takistada kirikujuhtide, sealhulgas Serbia õigeusu kirikupea patriarh Porfirije ligipääsu Cetinje kloostrisse, mida paljud peavad Montenegro rahvusluse sümboliks.

Joanikije ja Porfirije maandusid aga pühapäeval kloostri ees hoopis helikopteril, paljudest politseinikest ümbritsetuna. Pildid sellest maandumisest avaldas päevaleht Vijesti.

«Ma olen siin, sest ma armastan oma maad,» ütles 50-aastane protestija Saska Brajovic, kes veetis öö barrikaadidel ja peab Serbia kirikut okupeerivaks.

Protestijaid toetab president Milo Đukanovići Sotsialistide Demokraatlik Partei (DPS). Đukanović tahab Serbia kiriku mõju Montenegros vähendada ja ehitada üles uus sõltumatu kiriku.

DPS kaotas 2020. aasta augustis esmakordselt kolme aastakümne jooksul parlamendienamuse aga just Serbia kiriku liitlastele.

Serbia kirikut toetav peaminister Zdravko Krivokapić on süüdistanud presidenti pingete üleskruvimises.

Metropoliit Joanikije nimetati uueks metropoliidiks mais pärast seda kui eelmine metropoliit Amfilohije oli surnud koroonaviirusesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles