Guinea erivägede kolonel teatas riigipöördest

Copy
Guinea erivägede kolonel Mamadi Doumbouya esinemas pärast presidendi kinnivõtmist ja riigi piiride sulgemist.
Guinea erivägede kolonel Mamadi Doumbouya esinemas pärast presidendi kinnivõtmist ja riigi piiride sulgemist. Foto: Sõjaline allikas / AFP / Scanpix

Guinea mässulised sõjaväelased teatasid pühapäeval uudisteagentuurile AFP saadetud videos, et nad võtsid president Alpha Condé kinni, sulgesid riigi piirid ja saatsid valitsuse laiali.

Olukord kohapeal on aga ebaselge, kuna Condé valitsus tegi samuti avalduse, öeldes, et erivägede rünnak presidendipaleele on tagasi löödud.

Ühe anonüümseks jääda soovinud Lääne diplomaadi sõnul pole kahtlust, et tegu on riigipöördekatsega.

Ta ütles, et rahutused puhkesid, kui valitsus püüdis tagandada erivägede kõrget komandöri. Mõned eriväelased hakkasid mässama ning tungisid presidendipaleesse.

Erivägede kolonel Mamadi Doumbouya esines hiljem riigitelevisioonis, ümbritsetuna mitmest sõjaväelasest, ja luges ette avalduse, rõhutades, et «sõduri kohus on päästa riik».

«Poliitilise elu personaliseerimine on lõppenud. Me ei usalda enam poliitikat ühe mehe kätte, me usaldame selle rahvale,» ütles ta, lisades, et põhiseaduse kehtivus on peatatud ning piirid jäävad nädalaks suletuks.

Doumbouya rõhutas, et ta tegutseb 12,7 miljoni elanikuga Guinea huvides.

Alates iseseisvumisest 1958. aastal ei ole tehtud piisavaid edusamme majanduses, lausus ta.

«Kui te vaatate meie teede olukorda, kui te vaatate meie haiglate olukorda, siis mõistate, et pärast 72 aastat on aeg üles ärgata,» ütles kolonel. «Me peame üles ärkama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles